Administrația Bazinală de Apă Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei: “Apă pentru pace”!

0

Am dat startul acțiunilor dedicate Zilei Mondiale a Apei, organizate sub sloganul “Apă pentru pace”, evenimentele de la nivel bazinal și local fiind din cele mai diverse.

Specialiștiidin cadrul Laboratorului Calității Apelor și inginerii hidrotehnici au deschis porțile instituției și și-au așteptat oaspețiinerăbdători să afle detalii interesante despre meseria și activitățile gospodarilor de apă.  Școlarii clasei a II-a a Colegiului Național Pedagogic “ Ștefan Velovan”, au fost cei care  ne-au vizitat laboratorul prima data în acest an, iar cei de la Școala Generală “Gheorghe Țițeica” Craiova ne-au fost gazdă pentru o oră de educație ecologică.

Educația ecologică din unitățile de învățământ primează printre acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei,elevii și cadrele didactice implicându-se pentru evidențierea necesității unei calități cât mai bună a apei. Printre școlile implicate partenere mai amintim, Școala “Elena Farago”, Școala Gimnazială “ Mihai Viteazul”, Școala “Sf. Gheorghe”, Școala Gimnazială Robănești, Școala Gimnazială Coșoveni, Școala Gimnazilaă Bucovăț, Grădinița PP “Floarea Albastră”, Grădinița Plopșor.Ca de fiecare dată, elevii doljeni au înțeles de ce toate civilizațiile umane s-au dezvoltat pe lângă ape și ce impact au creșterea schimbărilor climatice și populației globale. Toate acestea ne fac să ne unim în jurul protejării și conservării resursei noastre celei mai prețioase – Apa.

Personalul tuturor subunităților din Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara desfășoară o amplă campanie de salubrizare a cursurilor de apă din administrare, adunând sute de saci de deșeuri de tot felul.

Dintre acestea enumerăm acțiunile de ecologizare de la Barajul Ișalnița împreună cu cei de la Ape fără Plastic, cea de pe malurile lacului Bistreț, de pe pârâurile Desnățui, Argetoaia, rârurile Gilort, Tismana, Jiul (zona Defileul Jiului), lacului de acumulare Valea de Pești, priza Buta și principalii afluenți ai Jiului de vest din Câmpu lui Neag.

  • Este important să recunoaștem că accesul la apă curată și potabilă și la sanitație este o luptă pentru multe comunități din întreaga lume. Deși planeta noastră este învelită în apă în proporție de aproximativ 70%, doar o mică parte din aceasta este potabilă și accesibilă pentru consum uman. Așadar, este responsabilitatea noastră să protejăm această resursă prețioasă și să ne asigurăm că toți oamenii au acces la beneficiile aduse de aceasta.
  • România a promovat dintotdeauna cooperarea pentru rezolvarea problemelor legate de resursele de apă. În acest sens, au fost negociate și sunt în implementare acorduri cu toate statele vecine, pe baza cărora se lucrează în comun pentru un management echitabil al apelor transfrontiere. De asemenea, România este parte a Convenției pentru protecția fluviului Dunărea, a Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării și a convențiilor relevante ale Națiunilor Unite.

“În această săptămână dedicată Apei, pe măsură ce reflectăm asupra relației dintre apă și pace, prin evenimentele desfășurate, ne angajăm să fim gardieni responsabili ai acestei lumi pe care o împărțim.  Drept urmare, facem  încă o ată un apel la concentățeni, să ne unim eforturile pentru a proteja resursele noastre naturale și pentru a promova înțelegerea și cooperarea între toate statele care împart aceleași resurse de apă”.

Compartimentul Relații cu Presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *