România uitată: Salvați Copiii România continuă să ajute copiii care încă nu s-au întors în casele lor, după inundațiile severe

Casa fraților Marius și Larisa din comuna Costache Negri, Galați, a fost distrusă de inundațiile severe: casa a fost evaluată de Direcția de Asistență Socială ca fiind 90% afectată. Marius are 10 ani și în ciuda problemelor pe care le are, acesta își păstrează optimismul și zâmbetul pe buze. Sora lui, Larisa, a fost șefă de promoție la un renumit liceu din Galați. În seara în care casa le-a fost inundată, singurele cuvinte ale mamei au fost “Scoate copiii, scoate copiii, că vine apa!”. Casa nu mai poate fi restaurată, iar acum familia a primit un teren de la rude, teren pe care încep o nouă fundație, cu speranțe către o nouă casă.
Galați, 16 decembrie 2024: Ca urmare a ploilor abundente din 13 septembrie, 28 de localități din județul Galați au fost afectate de inundații. Din datele oficiale, peste 7.000 de gospodării și aproximativ 20.000 de persoane a fost afectate. Neoficial, numerele sunt mai mari, la fel și nevoile. În continuare multe familii nu au reușit să se întoarcă în casele lor și au nevoie de sprijin. Pe lângă transporturile umanitare constante și serviciile de sprijin social, educațional și psiho-emoțional, echipele Salvați Copiii România au organizat o petrecere-surpriză de Crăciun, pentru a aduce magia Crăciunului mai aproape de copiii care în continuare nu pot reveni la casele lor.
Intervenția umanitară:
Echipele mobile Salvați Copiii au fost prezente pe teren începând cu dată de 16 septembrie, pentru a evalua nevoile și oferi produse de primă necesitate, în total în 20 de localități din județul Galați: Slobozia Conachi, Izvoarele, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Călmățui, Corni, Corod, Cuza Vodă, Grivița, Măcișeni, Mândrești, Urlești, Valea Mărului, Vârlezi, Viile, Blânzi, Cărăpcești, Cuca și Vameș și, prin intermediul echipelor din Constanța, am oferit sprijin și în Comana, județul Constanța.
“Dramele copiilor afectați sever de inundații creează știri imediat, iar apoi par uitate. Este crucial, în cazul catastrofelor umanitare de acest fel, să acordăm sprijin imediat, dar mai ales să sprijinim familiile afectate până când acestea se pot întoarce la casele lor. Copiii sunt cei mai traumatizați, de aceea sprijinul psihologic, precum și redarea sentimentului de normalitate sunt esențiale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Ca măsuri de intervenție imediată, echipele mobile Salvați Copiii România au distribuit produse de îngrijire personală de primă necesitate, produse de curățenie și igienizare a spațiilor, produse de îngrijire specifice nou-născuților și sugarilor, îmbrăcăminte și încălțăminte, pături și pilote și ghiozdane cu rechizite.
Date privind sprijinul acordat până acum:
- Echipele de teren ale Salvați Copiii România au organizat zece puncte de distribuție: Slobozia Conachi, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Corod, Grivița, Valea Mărului, Corni, Măcișeni și Cuza Vodă.
- 5.035 de persoane, dintre care 2.182 de copii, au primit pachete cu produse igienico-sanitare;
- 2.000 de copii au primit tichete sociale pentru acoperirea nevoilor de bază, inclusiv haine și îmbrăcăminte pentru sezonul rece;
- 506 copii au primit ghiozdane echipate pentru școală;
- 308 copii au primit zilnic o masă caldă timp de trei săptămâni;
- A fost oferit sprijin pentru patru unități de învățământ, două unități medicale și o Direcție de Asistență Socială;
- Totodată, a fost trimis un transport umanitar, în valoare de 357.011 lei, cu produse igienico-sanitare destinate pentru cel puțin 1.000 de familii.
Mecanismul de urgență poate fi sprijinit prin donații în contul RO04RNCB0071011434790009.
Elena și Sabin, doi copii de 7 și 13 ani, locuiau în Corod cu mama, bunica și străbunica. În noaptea inundațiilor, Elena și Sabin au fost luați prin surprindere, apa intrând în casă fără ca familia să realizeze acest lucru. Frica i-a ghidat pe copii, alături de mamă și bătrâne, către partea mai înaltă a uliței pe care locuiau, au trecut prin apa care era până la nivelul geamurilor. Familia a pierdut toată avuția din cauza inundațiilor. În ultimii ani, mama reușise să renoveze casa părintească, inclusiv cu utilitățile minim necesare unei familii cu copii.
Persoană de contact:
Lavinia Varodi, manager program, tel. 0721329101, email – lavinia.varodi@salvaticopiii.ro.
_____________________
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:
De 34 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 118 ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 3.800.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.