Deschidere de an universitar olimpică, la UCV
Anul Academic 2024-2025 a fost deschis la Universitatea din Craiova, marți, 1 octombrie, printr-o ceremonie organizată în noua Aulă „Constantin Belea”, din clădirea J a Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică, din Bulevardul Decebal. Corpul de clădire este amplasat în campusul facultăților cu profil electric şi ingineresc din Bulevardul Decebal, complet reabilitat în urma unei investiții de peste 20 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene. Studenţii craioveni beneficiază, începând din acest an universitar, şi de o sală de sport complet nouă, dotată cu terenuri de jocuri sportive şi săli de kinetoterapie şi recuperare, amplasată în Campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din strada Brestei.
Inedit față de tipicul obișnuit al acestor ceremonii, la eveniment au participat, pe lângă conducerea UCV, studenți, cadre universitare, reprezentanți la vârf ai autorităților locale și ai mediului de afaceri, un campion olmipic. Este vorba de canotorul Florin Enache, absolvent al Universității din Craiova și proaspăt medaliat cu AUR la Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta nu a venit cu mâna goală, ci cu tricouri semnate de lotul olimpic al României de la Paris pentru rectorul și președintele Senatului UCV și cu o seamă de cuvinte frumoase despre instituția de învățămât din Bănie.
„Această medalie face parte din această Universitate. Toată lumea a contribuit la acest rezultat. Vă sunt profund recunoscător. Performanțele pe care le-am obținut de-a lungul anilor, atât în sport, cât și educațional au fost datorită anumitor persoane, în special cei din cadrul Facultății de Fizică și Sport din Craiova. Am găsit în spatele acestei universități, oameni profesioniști, oameni care m-au îndrumat și mi-au creat confortul necesar de a reuși să înglobez pas cu pas toate criteriile pe care a trebuit să mă bazez și să le urmez de-a lungul anilor. Această universitate este una cu potențial frumos. Cred cu tărie că schimbă mentalități”, a spus Enache.
Rectorul Cezar Spînu a subliniat în discursul inaugural traseulascendent al UCV, marcat atât prin investițiile masive în infrastructura academică locală cât și prin parteneriatele tot mai numeroase încheiate de Universitate cu mediul de afaceri și cu instituțiile omologe din străinătate.
„Universitatea din Craiova este una dintre cele mai importante universități din România. În acest an universitar, inaugurăm o serie de investiții importante. Pornim, de asemenea, cu noi parteneri în plan internațional. Prezența noastră la cele mai importante târguri educaționale din Europa și din SUA a condus la realizarea a peste 100 de contracte de colaborare cu universități de prestigiu din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord, Africa și Orientul Mijlociu. Ne consolidăm poziția în clasamentele internaționale.Vom dezvolta pe viitor un proiect complex axat pe probleme transfrontaliere și sincronizarea sistemelor educaționale, culturale și speciale care să îmbunătățească viața oamenilor. Continuăm colaborarea cu partenerii noștri din mediul socio-economic, al administrației centrale și locale. Cu spirjinul acestora studenții noștri pun în aplicare ceea ce învață”, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu.
Studenții și profesorii UCV au primit mesaje călduroase din partea partenerilor externi ai UCV dar și a Academiei ROmâne, prin vocea președintelui Ioan Aurel Pop.
O abordare deva mai ambițioasă a avut președintele Senatului UCV, Geo Mănescu, care, inspirat de turnura sportivă a ceremoniei i-a îndemnat pe proaspeții studenți să atace performanța academică la nivel european: „Noi suntem ca CSU, suntem pe acolo în frunte, titlul nu-l câștigăm pentru că suntem ghinioniști, în Cupele Europene nu prea jucăm. Ceea ce vreau să vă spun eu dumneavoastră este: Haideți să jucăm în Cupele Europene. Hârtii am semnat destule. E ca în Formula 1. Acolo iei puncte dacă ești în primele locuri, dacă nu, cheltui banii degeaba. Proiectul pe care îl demarăm anul viitor este unul extrem de ambițios, dar eu vă asigur că, împreună, suntem în stare să-l ducem la bun sfârșit. Suntem în stare dacă ne modernizăm regulile, modul de acțiune și, mai ales, ancorarea în comunitate”.