Echipa de hidrologi din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți, Administrația Bazinală de Apă Jiu, a început în această săptămână Campania de măsurători pe fluviul Dunărea, pe sectorul Baziaș-Calafat

0

Echipa de hidrologi din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți – Administrația Bazinală de Apă Jiu – a început în această săptămână Campania de măsurători pe fluviul Dunărea, pe sectorul Baziaș-Calafat.

Hidrologii și agenții hidrotehnici ai Administrației Bazinale de Apă Jiu o să rămână pe fluviu, să realizeze măsurători zilnice, până va trece vârful de viitură așteptat la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.

Potrivit măsurătorilor de ieri, pe fluviul Dunărea, la măsurătoarea nr. 2 la Baziaș, s-a înregistrat un debit (Q) mediu de 6682 mc/s și o cotă (H) de 580 cm.

“În așteptarea viiturii din amonte la Baziaș se vor efectua măsurători cu aparatura din dotare ADCP, până la vârful viiturii, apoi se va continua campania de măsurători la toate celelalte stații hidrometrice până la Calafat. După ce viitura de pe Dunăre va intra în țară, cumulat cu precipitațiile care se vor se așteaptă, potrivit calculelor colegilor, ca Dunărea să ajungă, pe anumite sectoare, la un debit maxim de până la 9500 mc/s. Acest debit poate fi tranzitat în siguranță pe sectorul românesc”, explică director A.B.A Jiu, inginer Daniel

Naicu.

În această dimineață, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), potrivit diagnozei INHGA-CNPHa fost în creştere, până la valoarea de 7100 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie(3800 mc/s). 

Debitul Dunării aval Porţile de Fier a fost în creştere la Gruia şi la Calafat.

Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în secţiunea Baziaş pentru astăzi, ora 06.00 a fost de 6740 mc/s. 

Debitul defluent la PF1 = 4460 mc/s.

Debitul defluent la PF2 = 6454 mc/s.

Pentru intervalul 29.09.2024 – 03.10.2024, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării, la intrarea în ţară, va fi în creştere până la valoarea de 7600 mc/s, apoi în scădere uşoară, până la valoarea de 7500 mc/s în ultima zi a intervalului, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3800 mc/s) şi octombrie (3850 mc/s).

Compartimentul Relații cu Presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *