Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl omagiază pe Cezar Vasiliu, personalitate marcantă a exilului cultural românesc

0
dianumuzeuexil-3

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl omagiază pe Cezar Vasiliu, personalitate marcantă a exilului cultural românesc, pe care vă invităm să îl descoperiți prin intermediul colecției ce îi poartă numele.

Născut la data de 21 august 1939 în localitatea Comarnic, județul Prahova, Cezar Vasiliu a absolvit cursurile liceului „George Enescu”, din Sinaia. Atras de tânăr de teologie, Cezar Vasiliu a urmat cursurile Seminariilor de la Curtea de Argeș și București, continuate de studii universitare, în perioada 1959-1963, la Institutul Teologic din București. După un curs de doctorat cu specializare în Istoria Bisericii Universale, Cezar Vasiliu a obținut o bursă, continuându-și parcursul academic la Institutul Pontifical Oriental din Roma. A susținut licența în anul 1969, iar doctoratul doi ani mai târziu, cu lucrarea de teză „La relazoni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa tra 1959-1970” (susținută la Palermo și echivalată în 1976 la București).

După terminarea studiilor, Cezar Vasiliu a revenit în țară, lucrând ca documentarist la Patriarhia Română, redactor la buletinul „Romanian Orthodox Church News”, la Cancelaria Sf. Sinod, apoi ca Lector universitar la Institutul Teologic din Bucureşti. A fost, însă, îndepărtat din învățământ, iar în 1984 a ajuns la Paris ca secretar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Pentru Europa Occidentală, unde a cerut și a obținut azil politic. 

În următorul an, Cezar Vasiliu a emigrat în Canada. S-a stabilit mai întâi în  provincia British Columbia, predând limba italiană la Universitatea din Vancouver. În anul 1989, s-a mutat la Montréal, unde a pus bazele unui departament de teologie ortodoxă în cadrul Universității Catolice din Sherbrooke. 

Din anul 1988 a devenit membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe (ARA) și a susținut numeroase conferințe și comunicări în cadrul congreselor acestui for. A fost, de asemenea, membru fondator al Asociației Scriitorilor Români din Canada și al Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din Montréal, respectiv membru co-fondator al Institutului de Studii Istorice din San Diego.

Cezar Vasiliu a contribuit la organizarea canonică a Bisericii Ortodoxe Române din America și a militat pentru unirea celor două Episcopii românești din America într-o Mitropolie, în comuniune canonică cu Patriarhia Română. În anul 1994, din inițiativa unui grup de români stabiliți la Montréal, s-a înființat Misiunea Sf. Nicolae, iar prima slujba, ținută de preotul Cezar Vasiliu, a avut loc la data de 15 august. 

Sub conducerea preotului prof. Cezar Vasiliu, în biserica Sf. Nicolae au avut loc numeroase activități culturale: de la editarea lunară a unei reviste a bisericii, la înființarea unei școli duminicale și a unui cerc literar destinat copiilor, la expoziții artistice, lansări de carte, concerte de colinde, găzduirea de recitaluri de poezie și muzică. De-a lungul timpului, acest lăcaș de cult a fost vizitat de IPS Nathaniel (1999 si 2000), PS Irineu (2004) – care, la împlinirea unui deceniu de activitate a acestei misiuni ortodoxe române de pe pământ canadian, l-a numit pe parohul Cezar Vasiliu drept „iconom stavrofor”. Apoi, cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate, misiunea a fost ridicată la rang de biserică.

În anul 2001 a fost distins cu premiul „ARA Awards”, cu prilejul celui de-al doilea Congres al Academiei Româno-Americane, desfășurat la Montréal, iar în 2018 a primit și „ARA Award of Excellence” pentru activitatea sa de peste 30 de ani, pentru susținerea tradiției și spiritualității românești, precum și pentru asidua promovare a valorilor intelectualității românești.

La data de 18 septembrie 2004 a primit din partea Președinției României înalta distincție Meritul Cultural Român în grad de ofițer, categoria Culte, ca semn de apreciere a contribuției sale la promovarea și păstrarea credinței creștine, a valorilor științei și culturii românești în Canada. 

În anul 2018 a fost decorat cu Medalia Centenarului, primită din partea a 11 asociații românești din Montreal, pentru contribuția sa importantă la păstrarea și promovarea limbii, istoriei și culturii române în Canada.

În domeniul științific, Cezar Vasiliu a publicat peste 50 de articole și studii de specialitate în reviste de teologie prestigioase din țară și străinătate și numeroase cărți. 

Colecția „Cezar Vasiliu”, disponibilă la Muzeul Cărți și Exilului Românesc, cuprinde un bogat fond de carte, scris predominant în limba română, în franceză și în italiană, în special din domeniul teologiei. Majoritatea volumelor din colecție sunt corelate preocupărilor academice și pastorale ale donatorului, fiind axate pe teme de hagiografie și spiritualitate creștină, cultură și istorie universală, respectiv istorie bisericească. Dedicațiile care apar pe numeroase cărți de specialitate din colecție demonstrează aprecierea de care părintele profesor se bucura în rândul teologilor din țară și străinătate.

De asemenea, colecția „Cezar Vasiliu” însumează atât cărți de autor, cât și unele suporturi de curs. În colecție se regăsesc și dosare care conțin: articole, extrase de presă, pliante, cataloage, programe, broșuri tipărite, fotocopii, manuscrise, calendare, cărți poștale, diverse documente personale și extrase de presă din publicații românești, manuscrise, peste 100 de publicații periodice, materiale audio-video, albume și broșuri multigrafiate. Cele mai valoroase manuscrise conțin texte dedicate învățământului academic și domeniului hagiografiei creștine. O parte a arhivei personale cuprinde corespondența soției donatorului, Zoe Vasiliu, cu diferite personalități românești.

Preotul profesor Cezar Vasiliu a decedat în anul 2018, la vârsta de 79 de ani, la Montréal.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *