Poți lua de la piscină sau din apa mării bacterii care îți atacă dinții?
Vara este perioada vacanțelor, când înotul în piscină sau în apa mării reprezintă una dintre activitățile noastre favorite. Însă, pe lângă beneficiile recreative, această activitate vine și cu riscuri pentru sănătatea dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum afectează apa de mare și cea de piscină sănătatea orală.
Ce efect are apa sărată a mării asupra dinților?
Apa mării este cunoscută pentru conținutul ridicat de sare, care poate avea efecte atât pozitive, cât și negative asupra danturii.
“În cantități mici, apa de mare poate ajuta la o mai bună curățare a dinților, având un efect antibacterian și calmant asupra gingiilor inflamate. Totuși, în cantități mari, sarea din apă poate demineraliza smalțul dinților. Ei devin astfel mai vulnerabili la carii și alte probleme dentare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Apa din piscină și riscurile asociate
În cazul apei din piscină, situația este similară.
“În cantități reduse, clorul din apă poate avea un efect antibacterian benefic pentru sănătatea orală. Însă, în cantități mari sau dacă concentrația de clor nu este corectă, pot apărea probleme serioase. Demineralizarea smalțului este o consecință comună în astfel de situații, iar smalțul sensibilizat poate deveni susceptibil la carii și apariția petelor la nivelul dinților”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Riscuri legate de bacterii
O preocupare majoră, mai ales în cazul apei din piscină, este prezența bacteriilor.
“Comparativ cu apa mării, piscinele pot fi un mediu mai propice pentru proliferarea bacteriilor, în special dacă condițiile de igienă și tratamentul apei nu sunt respectate cu strictețe. Printre bolile asociate cu bacteriile din piscină se numără afecțiuni digestive precum diareea și enterocolita, dar și probleme respiratorii, cutanate sau ORL. Pentru ca clorul să fie eficient, e necesar ca pH-ul din apă să fie între 7.2 – 7.8. Un alt aspect important este curățenia apei. Cu cât apa e mai murdară de reziduuri, transpirație, urină sau materii fecale, eficiența clorului va scădea. În plus, trebuie să știm că anumite bacterii pot supraviețui până la câteva zile chiar și într-un mediu corect tratat cu clor, mai ales dacă temperatura apei este crescută”, subliniază medicul stomatolog Sorina Stroe.
Recomandări pentru protejarea sănătății dentare
“Pentru a evita problemele dentare cauzate de apa de mare sau din piscină, este recomandat să urmezi câteva sfaturi simple:
– Clătește-ți gura cu apă curată după ce ieși din piscină sau mare pentru a elimina resturile de sare sau clor.
– Menține o igienă orală riguroasă: perierea corectă a dinților de două ori pe zi și utilizarea mijloacelor auxiliare de igienă orală (ex: dușul bucal).
– Vizitează regulat medicul stomatolog pentru controale de rutină și curățări profesionale”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.