Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la cea de-a 45-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe (ARA)

0
WhatsApp Image 2024-06-05 at 08.19.34 (3)

Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la cea de-a 45-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe (ARA), ce se desfășoară în perioada 3-5 iunie 2024 la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie, Politehnica București.

La această ediție, Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă cu lucrări care valorifică patrimoniul muzeal și pun în valoare colecțiile sale, susținute de echipa de cercetători ai instituției.

Panelul dedicat scriitorilor și contribuției acestora în exil cuprinde următoarele lucrări:

Corespondența lui Vintilă Horia cu Mircea Eliade. O imagine în mișcare a exilului românesc – Lucian Dindirică

Dincolo de Exil: Rezistență fără compromis – Moștenirea Monicăi Lovinescu – Laviniu Lăpădat

Nostalgia cuvântului și memoria teatrului la George Banu – Mirabela Păunescu

Ecouri ale exilului românesc din Paris – Ilie Constantin – Elena Bălășanu

Un muzeu ca o gazdă vie – Mihaela Călinescu

Andrei Codrescu în contextul exilului românesc – Maria-Cristina Gelep

Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, Congresul ARA reunește experți din domenii diverse ale artei, științei și tehnologiei. Congresul reprezintă un schimb fertil de idei, de înaltă ținută academică, iar rezultatele cercetărilor provin din domenii cât se poate de diverse: Arte, Antropologie, Matematică Aplicată, Biologie, Chimie, Inginerie, Protecţia Mediului, Istorie, Drept, Lingvistică, Literatură, Medicină, Muzică, Fizică, Politică, Filozofie şi Teologie, Studii Culturale.

La Congresul ARA participă invitați de excepție, personalități culturale de renume din domenii diverse, atât din țară cât și din străinătate. În cele aproape cinci decenii de la înființare, Congresul ARA, a contribuit constant la dezvoltarea și promovarea științifică a României pe plan mondial. Unul dintre scopurile sale este promovarea limbii și culturii române în lume, aducând deopotrivă în prim-plan rezultatele excepționale ale intelectualilor români din afara granițelor țării.

Congresul ARA creează un cadru valoros și extrem de necesar al colaborării și interacțiunii dintre românii din țară, cât si din afara ei. Interacțiunea, colaborarea și comunicarea sunt cuvintele cheie care definesc acest Congres important.

Programul complet al manifestării, precum și informaţii suplimentare sunt postate pe site-ul web al Academiei ARA: https://www.americanromanianacademy.org/

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *