Muzeul Cărții și Exilului Românesc marchează împlinirea a 95 de ani de la nașterea istoricului Ștefan Ștefănescu

0
dianumuzeuexil-4

Muzeul Cărții și Exilului Românesc marchează împlinirea a 95 de ani de la nașterea istoricului Ștefan Ștefănescu, care dă numele unei colecții ce îmbogățește nucleul dedicat istoriei din cadrul muzeului.

Donația „Academician Ștefan Ștefănescu” a fost obținută în anul 2021, prin bunăvoința Leliei Oprea, fiica academicianului Ștefan Ștefănescu. Originea oltenească a lui Ștefan Ștefănescu, precum și convingerea doamnei Lelia Oprea că Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” este cel mai bun depozitar al memoriei scrise lăsate de marele istoric român au pecetluit soarta celor câteva mii de cărți de istorie.

De ce am ales Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova pentru a dona biblioteca personală a tatălui meu, acad. Ștefan Ștefănescu? Nu a fost o alegere întâmplătoare, ci a venit în mod firesc, deoarece tata s-a născut pe acele meleaguri, în Goicea Mică, județul Dolj. Nu și-a uitat niciodată originile și a fost călăuzit în permanență de Dorul de Obârșii. Deși n-a mai apucat sa-și exprime clar dorința în privința locului spre care-și va direcționa fondul de carte, manuscrise și documente, sunt convinsă că ar alege Craiova, ar alege Biblioteca Aman, pentru ca– prin cărțile sale, care i-au fost atât de dragi – să fie permanent alături de olteni, alături de oameni care împărtășesc aceleași valori și preocupări pentru păstrarea și promovarea Cărții. Ar alege negreșit locul în care se simte Acasă. Aflând că Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit de-a lungul vremii în spațiile sale donații vaste, de la oameni de valoare ai timpului si a devenit una dintre cele mai importante instituții de cultură din țară, un veritabil leagăn pentru carte și cultură, care își sporește permanent zestrea culturală grație oamenilor implicați cu tot sufletul în acest demers, consider că – prin această donație – cinstesc cu recunoștință memoria tatălui meu, academicianul Ștefan Ștefănescu”, a declarat, la momentul donației, Lelia Oprea.

În colecția donată Muzeului Cărții și Exilului Românesc se regăsesc volume importante de istorie medievală și premodernă a României, cum ar fi volumele ce fac parte din colecția „Documenta Romaniae Historica. A. Moldova” și „Documenta Romaniae Historica. B. Țara Românească”, unele dintre ele apărute sub coordonarea istoricului Ștefan Ștefănescu.

Întâlnim în această colecție cărți dedicate unor renumiți istorici români (Dinu C. Giurescu sau Dan Berindei), volume cu dedicație, oferite istoricului de-a lungul timpului de către diverse personalităi și un număr impresionant de cărți în mai multe limbi străine: franceză, engleză, rusă, italiană, germană.

Printre periodicele aflate în colecție regăsim revistele istorice „Magazin Istoric”, „Revue Historique du sud-est Européen”, „Revista de istorie a Moldovei” și „Revue roumain d’histoire”.

Pe lângă volumele importante, din sfera de preocupare a academicianului Ștefan Ștefănescu, se mai află în această colecție și obiecte personale, fotografii sau corespondență.

Reputatul istoric Ștefan Ștefănescu s-a născut în localitatea Goicea Mică, jud. Dolj. A urmat cursurile  Facultății de Istorie a Universității din București între anii 1948 și 1952, iar în 1957 a primit titlul de doctor în istorie. A urmat stagii de specializare în domeniul istoriei medievale (bizantinologie și istoria medievală a slavilor de sud) la Universitatea „M.V. Lomonosov” din Moscova (1954-1957).  A beneficiat, de asemenea, de stagii științifice în Franța, la École Nationale des Chartes, École Pratique des Hautes Études, la Collège de France și la Sorbona.

Academicianul Ștefan Ștefănescu a avut o bogată activitate științifică ce cuprinde lucrări individuale precum „Istoria românilor. De la Mihai Viteazul la Constantin Brâncoveanu”, Editura Universității din București  (1996) sau „Ţara Românească de la Basarab I Întemeietorul  până la Mihai Viteazul”, Editura Academiei Republicii Socialiste România (1970), dar și numeroase studii publicate în reviste de specialitate.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *