Joi,18 aprilie 2024, începând cu ora 17, la Muzeul Cărții și Exilului din Craiova, în Sala multimedia – mansardă, cea de a șaptea conferințăa Atelierul Synaxis, intitulată „Reprezentări ale bătrâneții în istorie: din Antichitate până în epoca modernă”

0

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc și cu Editura Predania, organizează joi, 18 aprilie 2024, începând cu ora 17, la Muzeul Cărții și Exilului din Craiova, în Sala multimedia – mansardă, cea de a șaptea conferințăa Atelierul Synaxis, intitulată „Reprezentări ale bătrâneții în istorie: din Antichitate până în epoca modernă”.

Prelegerea va fi susținută de prof. dr. Elena Daniela Iancu, cadru didactic și coordonator de proiecte în cadrul Universității Paris-Est Créteil Val de Marne.Dezbaterea se va purta în jurul imaginii sociale și culturale a senectuții, care a oscilat între respectul și onorurile cele mai înalte conferite bătrânilor și respingerea lor. În toate clasificările realizate asupra ciclurilor vieții, valabile pentru perioadele antice și medievale, bătrânețea nu numai că nu este înțeleasă ca o etapă defavorabilă vieții, ci, dimpotrivă i se aduc elogii și i se fac apologii (Hesiod, Platon, Cicero etc.). Această paradigmă se modifică în perioada Renașterii, care celebrează tinerețea, având oroare de tot ce anunța declinul, decrepitudinea și moartea.

Atelierul Synaxis,organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, se află la cea de a doua ediție. Acestaa fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

Biroul de Presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *