Punct de sacrificare a mieilor și iezilor de Paști, între 29 aprilie și 4 mai, tot în piața Chiriac din Craiova

0

SC Piețe și Târguri Craiova SRL va organiza și în acest an un punct de sacrificare a mieilor și iezilor de Paști, tot în piața Chiriac din Craiova. SRL-ul din subordinea primăriei Craiova a demarat recent licitația pentru „SERVICII SACRIFICARE TINERET OVIN ŞI CAPRIN ÎN PERIOADA 29 APRILIE – 4 MAI 2024”.

Societatea caută să asigure prezența în piață, în săptămân dinaintea Paștilor a minimum 5 măcelari atestați și cu toate analizele la zi. Una dintre condițiile impuse participanților este ca tariful perceput clienților să fie de maximum 40 de lei pe cap de animal sacrificat.

La rândul lor, ciobanii care vin cu miei și iezi în Piața Chiriac trebuie să achite și ei o taxă de expunere pentru animalele comercializate de 7 lei/animal/zi.

Potrivit reprezentanților SC Piețe și Târguri Craiova SRL, punctul de sacrificare urmează a-şi desfăşura activitatea, ca de obicei, în săptămâna dinaintea Sărbătorii Pascale, pentru a le oferi craiovenilor, şi nu doar lor, posibilitatea de a-şi alege direct de la comercianţi mieii sau iezii pe care îi doresc pentru masa tradiţională de Paşte şi de a sacrifica în condiţii optime animalele achiziţionate de aici. În acest sens, s-au făcut deja demersurile legale pe lângă Primăria Craiova şi Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, în vederea obţinerii aprobărilor și autorizațiilor necesare, în paralel fiind demarate pregătirile pentru amenajarea punctului de sacrificare. Potrivit normativelor europene, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor şi iezilor de Paşte – se poate realiza numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac urmează să-şi desfăşoare activitatea începând de luni, 29 aprilie, şi până sâmbătă, 4 mai, inclusiv, între orele 8-17, funcţionând pe aceleaşi principii ca şi un abator. Va dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv cu asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor. Sacrificarea se va face doar de măcelari autorizaţi, cu analizele medicale la zi, iar carcasele de miel sau ied vor fi verificate de un medic veterinar, care le va aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de comercializare şi sacrificare vor putea fi vânduţi şi tăiaţi numai miei şi iezi crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *