În data de 15 martie 2024, la Amfiteatrul „Mihai Ioana” al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, a avut loc a șasea conferință din cadrul Atelierului Synaxis
În data de 15 martie 2024, la Amfiteatrul „Mihai Ioana” al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, a avut loc a șasea conferință din cadrul Atelierului Synaxis. Prelegerea intitulată „Cum funcționează mintea umană și în ce fel ajută mișcarea fizică?” a fost susținută de prof. univ. dr. Gabriela Tănasie, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și se încadrează în tematica generală a Atelierelor – „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identități”i.
Conferința a căutat să explice de ce activitatea fizică este importantă pentru sănătatea creierului. Totodată, au fost evidențiate efectul activității fizice asupra memoriei, creativității, motivației și mecanismele prin care mișcarea contribuie la reducerea stresului, combaterea depresiei și chiar la întârzierea îmbătrânirii cerebrale. Dezbaterea care a urmat conferinței a fost animată de prezența domnului prodecan prof. univ. dr. Adrian Bălșeanu, a profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, dar și de prezența studenților Universității din Craiova și ai Facultății de Medicină din Craiova.
Atelierele de lectură Synaxis, care se află la a doua ediție în acest an universitar, sunt organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Muzeul Cărții și Exilului Românesc și Editura Predania. Ele au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere. Coordonatorii acestui proiect sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 18 aprilie 2024 și va fi dedicată reprezentărilor bătrâneții în istorie, avându-o ca invitată pe doamna profesoară Daniela Iancu, cadru didactic la Universitatea Paris-Est Créteil Val de Marne.
Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.
Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc