În data de 22 februarie 2024, la Muzeul „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Facultății de Teologie din Craiova, s-a desfășurat a cincea conferință din cadrul Atelierului Synaxis

0
WhatsApp Image 2024-02-23 at 10.58.29

 În data de 22 februarie 2024, la Muzeul „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Facultății de Teologie din Craiova, s-a desfășurat a cincea conferință din cadrul Atelierului Synaxis. Prelegerea intitulată „Sfârșitul pământesc al omului – între firesc și suicid. Perspectivă medicală și teologică” a fost susținută de pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și se încadrează în tematica generală a Atelierelor „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”.

                 Conferința a fost dedicată problemelor legate de sfârșitul pământesc al omului. Viziunea antropologică modernă se orientează mai curând către transumanism decât către Hristos. Dumnezeu-Omul și traseul existențial pe care Îl propune, de transfigurare a vieții pământești prin moarte spre viață, este „concurat” în societatea contemporană de năzuința unei îmbunătățiri tehnologice care să prelungească viața omului, să întârzie cât mai mult posibil trecerea sa „de la stricăciune la nestricăciune”. Într-o anumită măsură, felul în care problema morții este tratată în Occident este simptomatic refuzului de a recunoaște slăbiciunea omenească și de a accepta soluția duhovnicească a Bisericii. Dezbaterea care a urmat conferinței a fost animată de prezența profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, dar și de prezența studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină din Craiova.

                 Atelierele de lectură Synaxis, care se află la a doua ediție în acest, an universitar, sunt organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină din Craiova, Muzeul Cărții și Exilului Românesc și cu Editura Predania. Ele au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere. Coordonatorii acestui proiect sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

                 Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 15 martie 2024 și va fi dedicată perspectivei medicale asupra antropologiei, având ca invitat pe doamna prof. univ. dr. Gabriela Tănasie, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

                 Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *