Muzeul Olteniei Craiova, „Zonele umede și bunăstarea umană”
Zonele umede (râuri, lacuri, bălti, mlaştini) sunt componente ale patrimoniului natural cu mare valoare economică, estetică si de agrement. La acestea se adaugă incontestabila valoare ecologică, ele asigurând sursele trofice şi habitatul multor specii de plante şi animale, nevertebrate şi vertebrate.
Distrugerea şi degradarea zonelor umede, ca urmare a intervenţiei umane, fragmentarea şi pierderea lor au generat cele mai serioase ameninţări privind supravieţuirea florei şi faunei specifice acestor ecosisteme. Conştientă că, în fapt, conservarea zonelor umede, cu întreaga lor biodiversitate poate fi asigurată numai printr-o acţiune internaţională constantă, organizaţia UNESCO a încheiat la Ramsar, în Iran, la 2 februarie 1971 Convenţia asupra Zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice la care a aderat şi România prin legea 5 din 25 ianuarie 1991.
La ora actuală, peste 2.224 situri din lume sunt înregistrate în Convenția Ramsar. România deține 19 zone umede întinse pe 1,16 milioane hectare. Delta Dunării a fost prima înscrisă pe listă, în 1991. Ulterior au fost înscrise Blahnița (județul Mehedinți), Bistreț, Calafat-Ciuperceni-Dunăre, Confluența Jiu-Dunăre (toate pe raza județului Dolj), Brațul Borcea (județele Călărași și Ialomița), Iezerul Călărași (județul Călărași), Ostroavele Dunării — Bugeac — Iortmac și Canaralele de la Hârșova (județele Constanța și Ialomița), Parcul Natural Comana (județul Giurgiu), Parcul Național Porțile de Fier (județele Caraș-Severin și Mehedinți), Complexul piscicol Dumbrăvița (județul Brașov), Confluența Olt-Dunăre (județele Olt și Teleorman), Tinovul Poiana Stampei (județul Suceava), Lacul Techirghiol (județul Constanța), Parcul Natural Lunca Mureșului (județele Arad și Timiș), Dunărea Veche — Brațul Măcin (județele Brăila, Constanța și Tulcea), Insula Mică a Brăilei (județul Brăila) și Suhaia (județul Teleorman).
Pentru a asigura conservarea biodiversităţii acestora sunt necesare cercetări ştiinţifice minuţioase privind inventarul florei şi faunei, identificarea factorilor distructivi, urmată de promovarea măsurilor de protejare şi conştientizarea publică privind valoarea resurselor naturale şi folosirea raţională a acestora.
Prin urmare, ele constituie veritabile resurse ştiinţifice şi economice, necesitând un regim special de ocrotire şi conservare, deziderat urmărit de instituţiile implicate în educaţia ecologică şi protecţia mediului.
Cu ocazia acestui eveniment vor fi susținute conferințele PROIECTE DE REFACERE A ZONELOR UMEDE ÎN SPAȚIUL HIDROGRAFIC JIU-DUNĂRE și CALITATEA APELOR DE SUPRAFAȚĂ ÎN BAZINUL HIDROGRAFIC INFERIOR AL RÂULUI JIU, o serie de videoproiecții prezentate de dr. ing. biol. Daniela Liana Dudău de la Compartimentul Relații Transfrontaliere și dr. chimist Sanda Adina Marian, Serviciul Plan de Management Bazinal Jiu din cadrul Administrației bazinale de apă Jiu.
Este o lecție interactivă de ecologie și hidrobiologie având ca temă Zone umede în spațiul Hidrografic Jiu-Dunăre, vizând importanța și managementul zonelor umede, refacerea structurilor și funcțiilor ecosistemelor lacustre din Lunca Dunării în sectorul Cetate – Bechet, efectele produse de impactul antropic și al activităților industriale asupra calității apelor de suprafață în sectorul inferior al Jiului, măsuri de conservare și protecția biodiversității acvatice pentru corpuri de apă desemnate pentru râul Jiu, fluviul Dunărea (sectorul Drobeta Turnu Severin – Corabia) și afluenții acestora în concordanță cu Directiva Cadru a Uniunii Europene.
Monitorizarea biodiversității ecosistemelor acvatice are o importanță deosebită în contextul global al dispariției a numeroase specii de microorganisme, plante și animale ca urmare a activității umane, industriale și a variabilității climatice.
La manifestare vor participa elevii Colegiului Ștefan Odobleja îndrumați de prof. de geografie și director Ramona Giurcă, prof. de chimie Mihaela Ionică, prof. de limba engleză și coordonator de proiecte și programe educative Adina Demetrian și prof. de religie Mirela Tudor, Liceului Tehnologic Costin D. Nenițescu – domeniul protecția mediului îndrumați de prof. de geografie – Claudia Grigorescu, biologie – Amelia Gorun și protecția mediului – Melania Streinu, Larisa Păun, Sabina Tudora, Liceului Charles Laugier îndrumați de prof. dr. de geografie Mirela Enculescu, prof. de chimie și director Luminița Georgescu, prof. și director adjunct Alina Marcu, precum și prof. de fizică Nadina Ștefan de la Liceul Voltaire Craiova.
Acțiunea, înscrisă în activităţile cultural – educative realizate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ și în cadrul proiectului educațional Mediul și Universul, este coordonată de muzeograf Dr. Olivia Cioboiu şi va avea loc vineri, 2 februarie, ora 11.30 în sala de conferință a Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.
Campania din acest an desfășurată sub deviza „Zonele umede și bunăstarea umană” are scopul conştientizării publicului privind rolul vital al zonelor umede pentru oameni şi întreaga planetă.