Carmen Avram: Comisia Europeană să ia aminte la protestele fermierilor și să nu repete aceleași greșeli cu pescarii și acvacultorii europeni. E nevoie urgentă de bani suplimentari

0Strasbourg, 18 ianuarie 2024

În contextul protestelor masive ale fermierilor din România și alte state europene, europarlamentarul Carmen Avram a atras atenția asupra situației disperate în care se află și alte două sectoare care ar trebui să asigure hrana Europei: pescuitul și acvacultura.

Sunt 4 ani de când pescarii României suferă constant pierderi financiare masive, atrage atenția Carmen Avram, negociator din partea S&D al raportului privind viitorul Politicii Comune de Pescuit, votată joi, 18 ianuarie 2024, în Plenul Parlamentului European.

„În țara mea, de exemplu, sectorul de pescuit e captiv în ape tulburi și periculoase. Anii de pandemie au ținut pescarii la mal și bărcile pe uscat. Apoi, a venit războiul din Ucraina, care s-a extins și în Marea Neagră. Mine, plutind în derivă, au ajuns până în zonele de exploatare românești, punând în pericol ambarcațiunile și însăși viața echipajelor, așa că pescarii noștri nu au mai putut ieși în larg.

În tot acest timp, nu doar economia a avut de suferit. Dacă invazia Rusiei a generat pierderi financiare considerabile pescarilor care nu au mai avut acces la stocurile de pește, ecosistemul din Marea Neagră s-a dezechilibrat, din cauza înmulțirii speciilor prădătoare, care au provocat daune însemnate biodiversității acvatice”, a spus Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European.

Dacă adăugăm și criza prețurilor la energie, care a lovit în pescari și acvacultori deopotrivă, înțelegem de ce aceste sectoare românești sunt azi într-un real pericol de faliment și dispariție. La fel cum se întâmplă și cu mulți dintre agricultorii țării.

De aceea, Carmen Avram a solicitat creșterea pragului privind ajutorul de stat în pescuit și acvacultură, la nivelul celui din agricultură, precum și direcționarea fondurilor necesare către îmbunătățirea condițiilor de siguranță la bord și eventuala creștere a cotelor de pescuit la anumite specii care nu au mai putut fi exploatate în ultimii ani.

„Raportul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit trebuie înțeles ca o propunere de reconciliere a provocărilor din noua realitate: cea în care sectorul pescuitului îmbătrânește accelerat, în care siguranța la bordul navelor trebuie îmbunătățită urgent, și în care trebuie să dispară atitudinea discriminatorie la adresa pescuitului și a agriculturii. Pentru că ambele au un rol fundamental nu doar în asigurarea hranei noastre, ci și în protecția și conservarea mediului”, a pledat europarlamentarul român, în calitatea sa de negociator al acestui raport.

Documentul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit a fost adoptat joi, 18 ianuarie, cu 371 voturi pentru, 92 împotrivă și 92 abțineri.

Intervenția video integrală din Plenul Parlamentului European poate fi urmărită aici: https://youtu.be/FJTnnbB8PG8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *