Muzeul Cărții și Exilului Românesc a găzduit timp de trei zile Simpozionul „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”

0

Muzeul Cărții și Exilului Românesc a găzduit timp de trei zile Simpozionul „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”, eveniment care a adus în centrul dezbaterilor viața și opera uneia dintre cele mai cunoscute voci ale criticii literare românești, personalitate centrală a exilului românesc.

                 În intervalul 18-20 noiembrie, cercetătorii, muzeografii și bibliotecarii Muzeului Cărții și Exilului Românesc” au pregătit expoziții, sesiune de comunicări, vizionări de filme, care au în prim plan viața și opera Monicăi Lovinescu.  

                 Simpozionul „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere” s-a bucurat de prezența unor invitați reprezentativi pentru cultura și viața academică românească.

                 Prof. univ. dr. Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice, a susținut o prezentare cu tema „Contribuția Monicăi Lovinescu la combaterea totalitarismelor secolului XX”.

                 Cel de-al doilea invitat, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a prezentat lucrarea intitulată „Din biblioteca Lovinescu – Ierunca spre Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”: o călătorie prin universul de carte”.

                 La sesiunea de comunicări au participat cu prezentări Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, cu tema Monica Lovinescu: acte și documente inedite în colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc”, precum și Matilda Breazu, Mihaela Călinescu, Elena Bălășanu, Rodica Constanda, Cristina Gelep, Mira Păunescu și Laviniu Lăpădat, cercetători în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

                Pe toată durata simpozionului, în holul expozițional aflat la parterul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, a fost disponibilă expoziția „Monica Lovinescu în colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc”.

                Simpozionul „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”, s-a încheiat cu vizionarea filmului „Monica Lovinescu și Virgil Ierunca”, din colecția „Memoria Exilului Românesc la TVR”.

                Monica Lovinescu s-a născut la 19 noiembrie 1923 la București, într-o familie de intelectuali. În anul 1947 a plecat cu o bursă la Paris, în Franța, unde a cerut azil politic incepând cu anul 1948.  

                Monica Lovinescu a obţinut Premiul ARA al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte (1987). La ediţia a II-a, din 2003, a Premiilor Prometheus ale Fundaţiei Anonimul, a fost nominalizată la Marele Premiu Prometheus Opera Omnia – secţiunea Literatură. În 1999, i-a fost conferit Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Comandor alături de eseistul, criticul literar şi poetul Virgil Ierunca, cel cu care a fost căsătorită (din 1923). Cei doi au primit distincţia „pentru curajul şi tenacitatea cu care nu au încetat să lupte pentru valorile adevărului, culturii şi libertăţii” în îndelungată activitate de critică radiofonică pe care au desfăşurat-o la postul Europa Liberă.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *