Primarul Lia Olguța Vasilescu a propus creșterea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024 cu 13,8%. Consilierii PNL Craiova vor vota împotriva acestei majorări!

0

Astăzi, la sediul PNL Dolj, a avut loc o conferință de presă susținută de deputatul Nicolae Giugea, președintele organizației municipale PNL Craiova, și Daniel Baciu președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Daniel Baciu a prezentat principalele prevederi ale legii pensiilor care va fi votată în Parlament la începutul săptămânii viitoare. Conform noilor prevederi legale, anul viitor, pensile vor crește de două ori. Prima va fi de la 1 ianuarie, când pensiile vor crește cu 13,8%, echivalent cu rata inflației. În această lege se prevede că, de acum înainte, majorarea pensiilor se va face anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel încât să se țină cont de inflație.

”A doua creștere va fi din luna septembrie, când va avea loc recalcularea pensiilor. Calculul pensiilor va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări, cât și vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României. În urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârsta vor fi necesari minimum 15 ani de cotizare. Perioada de concediu maternal se cosideră stagiu de cotizație. Un element de noutate cuprins în noua lege este faptul că vor fi luate în calcul toate veniturile brute pentru care s-au plătit contribuițiile la asigurările sociale (acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc).

Vârsta de pensionare va rămâne la 65 de ani. În același timp are loc procesul de egalizare între femei și bărbați a vârstei de pensionare, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Vârsta de pensionare la femei la crește progresiv, astfel încât în 2035 se va ajunge la 65 de ani.” a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP.

Președintele PNL Craiova, deputatul Nicolae Giugea a prezentat proiectul de lege care se află în dezbaterea Camerei Deputaților prin care se propune majorarea bugetului alocat Programului Național de Reabilitare şi/sau Înfiinţare a Infrastructurii Principale de Irigații şi Infrastructurii de Desecare şi Drenaj, de la 1,5 miliarde euro, în prezent, la 3,5 miliarde euro. Banii sunt destinați finanțării construirii Canalului Dunăre – Jiu – Olt – Argeș.

”Oltenia este zona cu cea mai mare expunere la deșertificare din țară, având în vedere că aici se găsesc singurele nisipuri zburătoare din țară.” a afirmat Nicolae Giugea. El a mai spus că agricultura României este, în momentul de față, meteodependentă și că economia României a pierdut în ultimul deceniu 12 miliarde de euro din cauza secetei.

Realizarea acestui canal va permite irigarea gravitațională a terenurilor agricole din întreaga Oltenie și o parte a celor din Argeș și Teleorman. ”Actualul sistem de irigații este ineficient, fiind energofag” a declarat deputatul liberal. El a mai adăugat că acum apa este pompată din Dunăre prin nu mai puțin de 5 trepte pentru a ajunge la utilizatori, ceea ce presupune un consum de energie foarte ridicat.

Președintele PNL Craiova s-a referit și la calitatea apei potabile pe care craiovenii o consumă. ”Cer Agenției de Mediu să ne prezinte date privind calitatea apei pe care o consumă craiovenii” a spus el, adăugând că mult trâmbițatul Tronson 2 al aducțiunii de la Izvarna va asigura doar 35% din necesarul de apă al orașului, iar restul provine din Jiu.

Nicolae Giugea a mai spus că PNL Craiova este împotriva creșterii taxelor și impozitelor locale. Conform Primăriei, acestea vor crește cu 14% în 2024. ”Dacă ne uităm în jur, vedem că Primăria Craiova are bani mulți și, de aceea, nu este nevoie de creșteri de taxe și impozite”.

Consilierii PNL Craiova nu vor vota un proiect de buget cu creșteri de taxe și impozite. Principalele categorii de impozite și taxe afectate sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale.

    Biroul de presă al PNL Dolj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *