Exerciţiu de simulare a producerii inundaţiilor: Administrația Bazinală de Apă Jiu verifică reacția autorităților

0

Exerciţiu de simulare a producerii inundaţiilor: Administrația Bazinală de Apă Jiu verifică reacția autorităților

⚠️‼️Atenţie, exerciţiu de simulare! Datele nu corespund realităţii.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu desfășoară, zilele acestea, un exercițiu de simulare anual  privind apărarea împotriva inundațiilor în  bazinul hidrografic Jiu.

Se verifică modul de funcționare a fluxului informațional-decizional pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Scopul exercițiului constă în verificarea modului de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare-alarmare a populației, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații.

Astfel,  perioada 14-16 noiembrie a.c., echipa Administrației Bazinale de Apă Jiu pune în aplicare exercițiul de simulare tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații din județele Gorj și Dolj.

Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii prognozate, sub formă de ploaie, izolat cu aspect torential, căzute pe un sol umed, ce pot produce scurgeri importante de apa pe versanti si torenti, la care se asociaza urmatoarele fenomene meteorologice: oraj si intensificări ale vântului, care pe alocuri vor capata aspect de vijelie, context în care se prognozează cresteri bruste de niveluri si debite cu probabilitatea de depasire a COTELOR DE APARARE  pe raul Jiu.

De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului pe râul menţionat, se vor prognoza si cresteri bruste de niveluri si debite cu depăşirea iminenta a COTELOR DE INUNDATIE si a COTELOR DE PERICOL la staţiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, ( jud. Gorj), Filiasi si Racari (jud. Dolj).

Astfel, datorită cresterii bruste a nivelurilor si debitelor cu depăsirea cotelor de apărare, viitura inregistrata pe râul Jiu va produce si pagube din revarsare, afectand anumite suprafete ce apartin localităţilor specificate în scenariul exercitiului de simulare: Turcinesti, Targu Jiu, Rovinari, Balteni si Turceni din judeţul Gorj, respectiv Filiasi, Bralostita, Bradesti, Scaesti si Cotofenii din Dos din judetul Dolj.

👉Mai exact, pentru îndeplinirea scopului exercițiului s-au urmărit timpii de reacție la câțiva parametri definitorii:
✅ depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse căzute pe un sol umed în bazinul hidrografic al râului Jiu;
✅ instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene (oraje, grindină);
✅ atingerea şi depăşirea cotelor/ fazelor de apărare pe râul Jiu la stațiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, ( județul Gorj), Filiași și Răcari (județul Dolj).

Concret, ce se verifică

Modul în care membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localitățileTurcinești, Târgu Jiu, Rovinari, Bâlteni și Turceni din judeţul Gorj, respectiv Filiași, Braloștița, Brădesti, Scaești și Coțofenii din Dos din județul Dolj cunosc și aplică prevederile planurilor locale de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi modul în care acestea au fost aduse la cunoştinţa cetăţenilor.

Exercițiul implică structuri cu atribuții în fluxul informațional de la: Ministerul Mediului – România, Administrația Națională Apele Române, ISU local,_Administrația Bazinală de Apă Jiu și de la Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Bine de știut Poți consulta online hărțile de hazard și de risc la inundații accesând https://inundatii.ro/portal-harti

Compartimetul Relații cu Presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *