Satul doljean – ieri și azi, ilustrat prin fotografii la Brabova și Craiova

0

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vernisează joi, 09 noiembrie 2023, ora 12:00, în frumoasa Culă „Izvoranu – Geblescu“ din comuna Brabova expoziția foto – documentară „Satul doljean – ieri și azi, deschisă cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, în parteneriat cu Muzeul Olteniei.

Fotografiile ce vor fi prezentate în Cula „Izvoranu – Geblescu“ din Brabova sunt parte dintr-o expoziție mai mare, deschisă în septembrie pe simezele Galeriilor „Cromatic“ ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu prilejul aniversării Zilelor Europene ale Patrimoniului – ediția a XXX-a, ce a avut ca temă „Patrimoniul cultural și comunitatea locală“.

Lucrări din expoziție pot fi admirate de asemenea și la Craiova, în Galeriile „Cromatic“, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, str. Al. Macedonski, nr. 28. Intrarea este liberă.

Imaginile fac parte din arhiva C.J.C.P.C.T. Dolj și au fost realizate în mai multe localități din județ, printre care amintim: Urzicuța, Argetoaia, Măceșu de Jos, Ciupercenii Noi, Terpezița, Ostroveni, Izvoare, Cernătești, Caraula. Vizitatorii celor două expoziții se vor bucura de imagini ce redau obiceiuri precum „Trifonul“, „Botezatul cailor“, „Iordănitul“, „Mersul cu urâții“, „Strigarea peste sat“, „Focurile de Joi Mari“, „Împărțanie în Joia Mare“, „Proorul“; precum și meșteri dogari, potcovari, căldărari, fierari, cioplitori în lemn, împletitori în nuiele, țesătoare etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *