Ringo Dămureanu, AUR: Ciolacu ne ia de fraieri cu promisiunile de creștere a pensiilor
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că de la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5%, indicele de inflaţie, iar inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor
Guvernele României, conduse de PSD aproape fără întrerupere în ultimii 33 de ani, nu au reușit să facă absolut nimic pentru uzina Ford de la Craiova, lăsând-o neconectată, prin nicio autostradă sau măcar drum expres finalizat, cu Capitala, cu Europa sau cu portul Constanța. Pe magistrala CFR Timișoara – București, în chiar în apropierea acestei uzine, se circulă cu 5 km/h în
zona Banu Mărăcine, din cauza incapacității de a gestiona acest trafic și de a repara, vreme de peste 8 ani, podul distrus de acolo.
Cu toate acesta, Premierul Marcel Ciolacu, a venit marţi la evenimentul de lansare a două noi modele auto Ford, eveniment la care a mai îndrăznit să scape alți porumbei.
Crezându-i proști pe români, în special pe votanții cei mai disciplinați, pensionarii, PSD încearcă o nouă bătaie de joc la adresa acestora, păcălindu-i din nou cu pensiile.
PSD a promis în campania electorală din 2020 că va crește pensiile cu 40%, iar PNL cu 14%.
Au uitat complet. Nici măcar cu inflația nu au actualizat pensiile. Nici în 2021, nici în 2022, nici în 2023. Doar salariile primarilor au crescut. Și-au dat seama abia acum, că anul 2024 va fi an electoral.
”Avem legea cu inflaţia”, a spus Marcel Ciolacu marți. ”Anul trecut s-a făcut o excepţie”, a încercat el să-i păcălească pe pensionari. El a recunoascut însă că nu ”s-a pus inflaţia, așa cum e legea”, dar i-a mințit pe români că dacă Guvernul Nicu și Marcel ar fi făcut asta până acum, ”oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am fi avut cea mai mare inflaţie, 14,5% media”. Cu alte cuvinte, mai bine nu au crescut pensiile, ca să nu facă inflație. Că și așa a fost inflație. Logica de Gâgă a lui Marcel de la Buzău.
”Anul acesta, la fel, este inflaţie medie de 13,5%”, a recunoscut Ciolacu. Doar că inflația de anul trecut nu se mai pune. Au suportat-o pensionarii din buzunarul lor. Ghinion. Cum ar spune cineva.
”De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel”, mai minte Ciolacu. La fel, ce? La fel, adică procentual.
Adică 13,5% primește fiecare pensionar. Cel cu 1000 lei va primi de la Marcel 135 lei. Și va mulțumi.
Iar cel cu 10.000 lei va primi 1350 lei, adică mai mult decât pensia de mai sus, cu tot cu ”creștere”.
Dar PSD minte că ”toată lumea va primi la fel”. Iată minciunile unui PSD care favorizează bogații.
A mai amăgit Marcel pensionarii că inechităţile se vor repara ”prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”. Eliminarea pensiilor reprezintă o Fata Morgana pentru pensionari și PSD.
Concluzia? ”La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5%, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”, a spus premierul, citat de presă. Deci doar inflația electorală este lucru clar. Fata Morgana încă nu.
Soluția imediată a AUR este creșterea în cuantum egal, adică cu o sumă fixă, pentru toată lumea.
Acest lucru ar însemna că, în cadrul aceleiași anvelope bugetare, poți acorda 100 euro la toată lumea, respectând principiul constituțional al egalității cetățenilor în fața legii, iar procentual asta ar însemna 50% pentru cel cu 1000 lei și 5% pentru cel cu 10.000 lei sau 2,5% pentru cel cu 20.000 lei.
Contribuțiile cetățenilor la fondul de pensii s-au realizat în sumă aproximativ egală pentru fiecare persoană, lună de lună, deci s-au acumulat prin însumare, adică în progresie aritmetică.
Soluția adoptată constant de PSD și aliații săi în problema pensiilor în ultimii 33 de ani a fost aceea de a le crește procentual, adică în progresie geometrică, contrar modului în care au fost acumulate.
Așa se explică în prezent contribuțiile la pensii din salarii crescute în mică măsură, insuficiente pentru a achita cheltuielile tot mai mari pentru pensiile mari, efectul social fiind creșterea dezechilibrelor și a discrepanțelor sociale între pensionari.
AUR are soluții reale, nu surogat. Programul de guvernare AUR prevede că persoanele care vor alege voluntar să își continue activitatea profesională în mediul privat după atingerea vârstei de pensionare vor fi scutite de contribuții și de impozitul pe veniturile din salarii.
AUR consideră că toate pensiile trebuie să se bazeze pe contributivitate. Pensiile speciale aflate în plată cu venituri lunare cumulate mai mari decât salariul președintelui țării, trebuie impozitate cu 90% partea care depășește salariul președintelui și nu este bazată pe contributivitate.
Deputat Ringo Damureanu