AUR Dolj: Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc “Maria Tănase” are loc la Craiova în aceste zile

0

            Cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, organizează în aceste zile, la Craiova, a XXVII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc “Maria Tănase”, care acum celebrează 54 de ani de existenţă.

            Este o veste extraordinară, un eveniment care a ”scăpat” noului curent ideologic promovat deja în marile orașe ale României, de a înlătura ceea ce este frumos și autentic din existența noastră.

            Din doi în doi ani, cu sprijinul TVR, acest eveniment se îndârjește să existe și să crească în valoare, frumusețe și autenticitate, aducând la luminile rampei noi și noi talente artistice.

            Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a creat acest proiect, iar Consiliul Judeţean Dolj l-a sprijinit constant, reuşind împreună să asigure cele 27 de ediții, în 54 de ani.

            În foyer-ul Teatrului Naţional a fost vernisată miercuri o expoziţie de fotografie dedicată Mariei Tănase şi s-a lansat o culegere de folclor a românilor din Banatul sârbesc, cu titlul “Creaţii muzical folclorice” semnată de prof. univ. dr. Niţă Frăţilă, de la Academia de Muzică din Novi Sad (Serbia).

            Participă, în premieră la Festivalul ”Maria Tănase”, artistul de origine română din Valea Timocului, Serbia, Stefan Radovanovic, solist la fluier, singurul artist dublu câștigător al ”Fluierului de Aur” din Serbia și singurul etnic minoritar din Serbia care a câștigat acest premiu.

            Astăzi și mâine, 26 şi 27 octombrie, la Teatrul Naţional “Marin Sorescu”, publicul se bucură de spectacolul concurenţilor şi al invitaţilor acestui Festival-Concurs Naţional: tarafuri, solişti, cupluri consacrate de interpreţi de muzică populară, acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist “Doina Gorjului” din Târgu Jiu şi cea a Ansamblului Folcloric “Maria Tănase” din Craiova.

            Trofeele care se vor acorda sunt realizate în premieră de un meşter popular ceramist din Olt, iar Marele Premiu – Trofeul “Maria Tănase” va fi acompaniat de suma de 2 000 Euro.

Vicepresedinte Alexandra Stanciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *