Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 20 octombrie 2023, lansare volumului „Insula Urâților” autor K.C. Kelis

0

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 20 octombrie 2023, lansare volumului „Insula Urâților” autor K.C. Kelis. 

Evenimentul va avea loc in sala „Dinu C. Giurescu”, începându cu ora 17.00, iar moderator al evenimentului este Dumitru Sîrghie-Mitif.

Autoarea cărții Arya și Leagănul Visurilor, G. C. Kelis (pseudonimul scriitoarei române Georgiana Camelia Chelu), invită cititorii într-o nouă călătorie literară inedită, prin publicarea volumului de proză pentru copii Insula Urâților.

„Tânăra craioveancă, reușește să încânte deopotrivă cititorii mici și mari, printr-o narațiune diafană și cristalină și limbajul plin de expresivitate. Stilul autoarei este unul poetic, dovedind o vădită plăcere pentru colocațiile insolite și extrem de plastice, care înfățișează foarte sugestiv scenele descrise.

„Povestea autoarei noastre, care e mai mult decât un basm clasic, e o narațiune psihologică și moralizatoare, se așterne singură drumului spre celebritate ca și iarba câmpului, în bătaia vântului cum ar spune „(…) acel rege-al poeziei, / Veșnic tânăr și ferice (apud Mihai Eminescu) – nimeni altul decât Vasile Alecsandri.

Dragi prieteni, Insula Urâților este o istorisire care ne scoate din ariditatea pseudoliteraturii de azi, cea a așa-zisului post-modernism (eu i-aș zice neomarxism), volumul de față, ca și cel de debut al Georgianei, fiind întruchiparea unui basm, scris cu mijloace literare moderne, vizând frumusețea și lumina care vine din interiorul ființei umane, pentru a învinge întunericul cotidian.

Găsim în această carte o scriere diafană, delicată, cu multe subînțelesuri și chei morale și moralizatoare, autoarea reînviind curentul numit în epoca interbelică estetica urâtului, dus la perfecțiune de Tudor Arghezi, cel care a schimbat sintaxa poeziei românești.” 

Dumitru Sîrghie-Mitif, recenzie la volumul Insula Urâților

„Într-o lume în care Frumosul a devenit normă a perfecțiunii și omul a tins către ambele, Urâtul devenise un viciu, o formă a decadenței și a disoluției morale și mentale. Până când estetica urâtului a repus în drepturi formele imperfecțiunii și, odată cu ele, urâtul și valențele sale artistice. Același lucru îl face și frumoasa carte Insula Urâților adresată copiilor și scrisă cu o delicațe admirabilă, cu o imaginație fecundă și un limbaj încărcat de poezie de către minunata G.C. Kelis. 

Cartea este plină de peripeții care mai de care mai îngrozitoare dar și mai fascinante prin care trece micul Artes, băiatul cu fața mutilată de ghearele unei pisici, în încercarea lui de a salva copiii așa-zis urâți, prizonierii unei samavolnice regine Trufia,  de pe Insula Urâților.

Copiilor le sunt deschise nenumărate porți în această carte–ghid către frumos, prietenie și spirit de sacrificiu […] O carte minunată pentru toate vârstele, un îndemn plin de poezie către idealurile umaniste ale tuturor epocilor – frumusețe, adevăr și dreptate.”

Conf. univ. dr. Aloisia Șorop, recenzie la volumul Insula Urâților

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *