Ringo Dămureanu, AUR: Groparii de la FMI cer supraimpozitarea micilor afaceri românești și a averilor românilor, critică taxarea băncilor şi a companiilor multinaționale

0

            O misiune FMI și-a încheiat miercuri ”misiunea” în România pentru consultări cu autorităţile de la Bucureşti. Măsurile dure luate de Marcel Ciolacu sunt văzute cu ochi buni de finanța mondială.

            FMI apreciază că Pachetul fiscal este ”un pas în direcţia bună”, dar consideră că e nevoie de măsuri suplimentare.

            Șeful misiunii, Kees Martijn, a vorbit chiar despre necesitatea, în următorii doi ani, a unei creşteri a veniturilor, de peste 2% din PIB, în afara celor aduse de pachetul fiscal recent, printre altele, prin: implementarea unui ”impozit reformat” pe proprietățile românilor şi încurajarea tranziţiei la o economie cu emisii neutre de carbon, un atac la mijloacele de transport ale marii majorități a românilor.

            Experţi FMI s-au arătat bucuroși de eliminarea scutirilor pentru angajaţii din agricultură, construcţii, procesare alimentelor şi IT precum şi de limitarea bunurilor cu cote reduse de TVA.

            Aceştia se bucură și de majorarea taxei pe microîntreprinderi, condiderând că supraimpozitarea afacerilor românilor va duce la majorarea veniturilor din taxe.

            Pe de altă parte, instituţia financiară internaţională se plânge de taxa pe cifra de afaceri recent impusă băncilor şi marilor companii, despre care consideră că ar pune o ”povară incorectă” asupra companiilor multimanționale, care și așa ar avea ”marje reduse” de profit.

            Reducerile de cheltuielilor de personal bugetar sunt considerate de FMI ”binevenite”, putând eficientiza cheltuieile guvernamentale, dar recunosc că este puţin probabil să ducă la economii importante.

            Până și experții FMI spun ceea ce AUR a criticat constant, și anume modificările ad-hoc de taxe, ca răspuns la nevoi fiscale urgente, recunoscând că acestea creează incertitudine şi subminează capacitatea de planificare, recomandând Ministerului Finanţelor înfiinţarea unei divizii de politică fiscală.

            Nici creşterea salariilor în România nu este bine văzută de FMI, experții săi apreciind că aceasta ar putea amâna scăderea inflaţiei și ar putea afecta implementarea consolidării fiscale şi a etapelor următoare din PNRR în timpul unui an cu multiple alegeri.

Ringo Dămureanu, Deputat AUR de Dolj, Secretar al Camerei Deputaților

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *