Zece la sută din unitățile școlare din Dolj nu au autorizație sanitară de funcționare

0

RAPORT FINAL încheiat în urma verificării unităților de învătământ preuniversitar din județul Dolj dispuse în baza Ordinului Prefectului 290/25.08.2023.

Verificările au fost efectuate de comisii mixte stabilite în baza Ordinului, din reprezentanți ai Instituției Prefectului Dolj, ai Direcției de Sănătate Publică Dolj și ai Inspectoratului Scolar Județean Dolj.

Au fost verificate 550 de unități școlare (unități cu personalitate juridică și structurile acestora).

 1. Stadiul pregătirii localurilor pentru deschiderea noului an şcolar: s-a constatat că la majoritatea unităţilor şcolare lucrările de renovare sunt realizate  în proporție de 95-100%, termenele estimate de finalizare pentru unele locaţii fiind, de cele mai multe ori, până la data începerii anului şcolar, respectiv 11.09.2023.

La nivelul județului, există 17 unități de învățământ  care își desfășoară activitatea didactică în alte unități școlare, deoarece se află în proces de reabilitare.

 • Stadiul aprovizionării cu combustibil solid pentru sezonul rece (acolo unde este cazul).

Încălzirea pentru anotimpul rece pentru unităţile de învăţământ se realizează fie de la reţeaua publică de termoficare, fie prin centralele termice bazate pe gaze, combustibil lichid (motorină), solid (lemn, cărbune) sau direct prin sobe. În mediul urban, încălzirea se face  de la reţeaua de termoficare şi centralele termice proprii, iar în mediul rural, prin sobe şi centrale termice.

Până la data de 08.09.2023, aprovizionarea cu combustibil era realizată în proporţie de 85%, urmând ca și cele aflate în curs de aprovizionare să finalizeze acest proces până la data începerii noului an școlar.

 • Autorizație de securitate la incendiu/Avize/Autorizații ISU, pentru fiecare corp de clădire

Din datele centralizate până la data de 08.09.2023:

–     705 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu, fiind construcții realizate înainte de statuarea acestei obligativități prin lege;

–     127 clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu;

–     71 clădiri nu au îndeplinit criteriile de securitate la incendiu care se impun după intervenții la construcția clădirii sau după investiții de schimbare a destinației, nefiind autorizate d.p.d.v. al securității la incendiu.

 • Autorizaţie sanitară de funcţionare

Din datele centralizate în colaborare cu DSP Dolj, 59 de unități școlare din cele 550, nu au autorizație sanitară de funcționare. Prin relocare, unitățile școlare și-au pierdut această autorizație. Există și unități școlare fără personalitate juridică care nu au autorizație sanitară, neavând apă curentă. Din cele 550 de unități,

 • 35 de gradinite ( din cele 260 cu personalitate juridică și structuri ale unităților școlare), nu au ASF
 • 16 școli gimnaziale (din cele 164), nu au ASF
 • 4 școli primare fără personalitate juridică nu dețin ASF din cele 64 existente, nu au ASF
 • 4 licee/școli postliceale/profesionale nu au autorizații (din cele 68 existente)
 •  
 • Paza unităților de învățământ preuniversitar:
 • În majoritatea unităților de învățământ din județul Dolj există sisteme de supraveghere audio-video.
 • În unitățile de învățământ liceal din Craiova sunt normate 1/2/3 posturi de paznici, iar la unele școli gimnaziale unde nu există normat postul de paznic, Asociațiile de parinți au încheiat contracte de colaborare cu firme specializate (Civitas, NEI etc.).

Au fost identificate 7 unități școlare  unde nu existența sistem de supraveghere video și nici paznic: Scoala Gimnazială “Opsichie Cazacu” Seaca de Padure, Școala Gimnazială Pleșoi , Scoala Gimnaziala Nr. 1 Marsani ,Scoala Gimnaziala Predesti , Scoala Gimnaziala Radovan, Grădinița cu program normal Leu, Grădinița cu program normal Zănoaga.

Situația redată a fost  înregistrată până la data de 08.09.2023.

                                                                                                               Biroul de presă

Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *