„SpectActor” de colecție – numărul 50 al revistei își întâlnește publicul cititor
Teatrul Național „Marin Sorescu”, redacția revistei „SpectActor” vă invită, marți 26 septembrie, la Terasa Biergarten, de la ora 17.00, pentru a sărbători împreună apariția numărului 50, all time, al unei publicații de teatru care împlinește în curând 17 ani de existență neîntreruptă. La eveniment vor participa Emil Boroghină, președinte al Fundației Shakespeare Craiova, Alexandru Boureanu, manager al T.N. „Marin Sorescu”, Vlad Drăgulescu, director artistic al T.N. „Marin Sorescu”, Marius Dobrin, redactor al revistei „SpectActor”, precum și ceilalți membri ai redacției. Prezintă, Nicolae Coande, redactor-coordonator al publicației.
Primul număr al revistei „SpectActor” a fost lansat pe 23 septembrie 2006, în cadrul evenimentului „Ce mai taci, Gary?”, eveniment dedicat scriitorului Ion D. Sîrbu, în deschiderea stagiunii 2006-2007 a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Moto-ul care definește ambitusul revistei este un citat preluat din gândirea lui Peter Brook: „Între actori și spectatori nu există decât o diferență de situație și nici o opoziție fundamentală“.
Redacția revistei este alcătuită din Nicolae Coande, redactor-coordonator și Marius Dobrin, Cornel Mihai Ungureanu, Lia Boangiu, Mihai Ene, Ana Paraschivescu – redactori. Scriitorul Adrian Buz a participat la apariția primului număr al revistei. Macheta numărului inaugural a fost semnată de Sebastian Corneanu, numerele 2-27 au fost realizate de Viorel Pîrligras. Numerele 28-30 ale revistei au beneficiat de concept grafic realizat de Adrian Bulboacă, iar de la nr. 31 acesta îi aparține lui Marius Neacșu.
Publicație quadrimestrială, „SpectActor” este una dintre puținele reviste de profil teatral care apar constant în România – cea mai longevivă publicație apărută sub egida Teatrului Național Craiova. Dintre „strămoşii” revistei amintim „Revista Theatrelor”, apărută la teatrul din Craiova (1898), după ce fondatorul ei, actorul Ion Livescu, o mutase de la Bucureşti, „Proza” (1914), redactată integral de scriitorul Emil Gârleanu, președinte al Societății Scriitorilor Români, director al Naționalului craiovean, respectiv suplimentul teatral al caietelor de spectacole editat de scriitorul și secretarul literar Ion D. Sîrbu (1968).
„SpectActor”a avut și are colaboratori externi remarcabili – George Banu, un fervent susținător al acesteia, Adrian Mihalache, Cristina Rusiecki, Ion Parhon, Bogdan Ulmu, Ioana Ieronim, Oltiţa Cântec. Totodată, au semnat în paginile ei nume importante ale teatrologiei mondiale precum George Banu (Franța), Basarab Nicolescu (Franţa), John Elsom (Marea Britanie), Michael Dobson, Maria Shevtsova, Ian Herbert (UK), Yun Cheol-Kim (Coreea de Sud), Michel Vaïs (Canada), Matei Vișniec (Franța). Personalităţi ale teatrului mondial – Robert Wilson, Angela Molina, Manuel de Blas, OskarasKoršunovas, George Banu, Andrei Șerban, Michel Vaïs, Yun Chekol-Kim, Yiannis Paraskevopoulos, Peter Schneider, Matei Vișniec – au acordat interviuri redactorilor revistei.
Spiritul dialogal al revistei a coagulat ulterior evenimentul cultural „Întâlnirile SpectActor”, un ciclu de conferințe la care au participat peste 60 de personalități culturale din țară și străinătate. Interviurile acordate revistei de către actori ai Naționalului, regizori români, personalități ale teatrului mondial, au apărut în volumul „Oglinda timpului – o istorie contemporană în interviuri a Teatrului Național Craiova” (Ed. Autograf MJM, 2020, coordonator Nicolae Coande), în cadrul colecției „Biblioteca revistei SpectActor”. Cel mai important cronicar de teatru al revistei, Marius Dobrinși-a strâns cronicile publicate aici pe o durată de 15 ani în volumul „Profeții vechi și noi despre teatru. Cronici de SpectActor” (Ed. Autograf MJM, 2020).
„SpectActor” a fost frecvent consemnată în reviste de cultură și cotidiane din întreaga țară: Vatra, Cultura, Teatrul azi, Dilema veche, Idei în dialog, Suplimentul de cultură, Timpul, Convorbiri literare, Ramuri, Mozaicul, Scrisul Românesc, Tribuna, Ziarul de Duminică, Observator cultural, Teatrul azi, Yorick, Agenția de cArte, Rinocerul, Ziua, Jurnalul naţional, Cuvântul libertăţii, Gazeta de Sud, Informaţia de Severin etc.
Valoarea revistei a fost apreciată de publicații de teatru din România: „…am cetit nostalgic o gazetă rara avis, ce-mi aminteşte de o faptă teatrală care mă însoţeşte în nemurire: spectacolul „Hamlet”, montat de Tompa Gabor la Teatrul Naţional din Craiova, cu Adrian Pintea în rolul principal. Ce vremuri, ce magie, ce forţă… Gazeta care mi-a adus aminte de frisoanele simţite atunci, privind înmărmurit un spectacol de poveste, se numeşte „SpectActor” şi este editată de teatrul care a găzduit minunăţia aceea. Vorbesc despre numărul cel mai recent, din mai-august 2011, şi o fac cu toată bucuria celui care descoperă că există un teatru care se iubeşte pe sine şi ştie că prezentul şi trecutul sunt două pricini temeinice pentru a ţine o gazetă. Iacă un teatru care nu lasă de izbelişte o tradiţie căreia-i este dator vândut, ceea ce nu e, dragii mei, puţin lucru. Iacă un teatru care nu se dă înapoi de la ceva cheltuială cu care să-şi ţină obrazul frumos. Şi cheltuiala e mare lucru în ziua de azi. Iacă un teatru care nu se dă înapoi de la ceva trudă, că gazeta se face întâi cu trudă şi apoi cu cheltuială, «după buget, mică»”. (Revista Yorick, nr. 104/2011)