ZIUA JANDARMERIEI RURALE – 01 septembrie 1893 –

0

În data de 1 septembrie 2023, se împlinesc 130 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.

 Acest moment isotric reprezintă o etapă deosebită în evoluția Jandarmeriei moderne.

                                                                  *

„1 septembrie 1893 – Intră în vigoare Legea asupra Jandarmeriei Rurale, prin care se atribuie Armei personalitate distinctă, după modelul francez al vremii. Astfel, Jandarmeria era un corp cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale, a cărei principală misiune era paza şi ordinea în stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, protecţia proprietăţii şi supravegherea modului de respectare a legilor.

     Deoarece structurile specializate existente în anul 1893 nu făceau față situației complexe de pe teren, guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu prezintă Parlamentului Proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale, proiect adoptat și promulgat prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893. Publicată în Monitorul Oficial din 1 septembrie 1893, în art. 1 legea statuta: „Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și la executarea legilor. O supraveghere neîntreruptă și o acțiune preventivă constituie esența serviciului său.”

 Jandarmeria Rurală a reușit să dobândească un binemeritat loc în conștiința poporului român, demonstrând un profund atașament față de valorile fundamentale ale națiunii române.

                   Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *