FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI, REFLECTATĂ ÎN COLECȚIILE MUZEULUI OLTENIEI
Muzeul Olteniei Craiova aobținut recent titlul de muzeu de importanță națională din partea Guvernului României, ca o încununare a activității din ultimul secol, iar acest moment important din istoria muzeului dorim să-l marcăm prin vernisareaunei expoziții dedicate Familiei Regale a României.
Muzeul Olteniei și-a îmbogățit colecțiile în anul 2019 prin achiziționarea unei părți dintr-o importantă colecție bucureșteană, în cadrul căreia o pondere semnificativă era deținută de obiecte de artă plastică și decorativă, dar și de cărți poștale și fotografii cu membrii Familiei Regale a României.
Acest fapt a dus la ideea organizării unei expoziții dedicate Casei Regale, cu atât mai mult cu cât un astfel de demers expozițional nu a fost decât rareori întreprins până acum la Craiova, iar de amploarea celei pe care o vizăm prin aceastăexpoziție, niciodată.
Expoziția temporarăFamilia Regală a României reflectată în colecțiile Muzeului Olteniei prezintă o mare varietate de obiecte de la documente, brevete, medalii și decorații până la litografii, fotografii, cărți poștale sau monede și bancnote cu efigiile regilor României. Publicul va putea descoperi în cadrul expoziției o multitudine de piese remarcabile precum invitația primită de Alexandru Robescu, viitor maestru al Curții Principilor Moștenitori Ferdinand și Maria și ulterior Mare Maestru al Curții Regale, la Serbările Încoronării din anul 1881, statuia din bronz a Regelui Carol I realizată de Wladimir Hegel cu prilejul jubileului de 40 de ani de domnie, ultimul portret al fondatorului dinastiei făcut în 1913 de OtilliaMichail-Oteteleșanu, portretul Principesei Maria cu semnătura olografă a acesteia, sigiliul Casei Majestății Sale Regina Maria ori Agenda Palatului Regal din anul 1930 în care sunt consemnate audiențele la Rege și diversele îndatoriri publice ale Majestății Sale.
Expoziția temporară Familia Regală a României reflectată în colecțiile Muzeului Olteniei vafi vernisată în data de 13 iulie 2023, ora 11, la Secția de Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu, nr. 14.