Ringo Dămureanu: Polițiștii locali din Botanică și-au făcut datoria, dar Poliția Locală are mari carențe. Olguța să-și asume eșecul

0

Deputatul Ringo Dămureanu s-a referit la evenimentele recente din Craiova la conferința de presă a organizației județene AUR. Parlamentarul a atacat atât conducerea Poliției Locale Craiova, în special pe directul Octavian Mateescu, precum și pe primaul Lia Olguța Vasilescu.

E neoie urgentă de un audit la Poliția Locală, pentru că personalul e prost distribuit, iar agenții de ordie publică sunt puțin și prost remunerați în comparație cu cei din birouri, crede Dămureanu.

„Am fost admonestat zilele acestea, fie de politicieni, fie chiar de ziariști, că am vorbit despre tragedia petrecută în Grădina Botanică. Vă aduc aminte că am fost unul dintre cei care am semnalat că fapte grave se petrec în locuri publice, ziua în amiaza mare și că, dacă nu ne trezim, vom asista la o tragedie. Această tragedie, iată, s-a produs! Nu ne face nicio plăcere, transmitem condoleanțe familieri fetei decedate șu urări de sănătate tânărului care se află în spital. Dar vă întreb: e mai bine dacă tăcem când au loc fapte care pun în pericol viața și integritatea tinerilor noștri?

În același timp observăm că, pe măsură ce se personalizează succesele unora dintre aleșii noștri, deși dacă sintem sinceri, e vorba de realizări care sunt în fișa postului, la fel avem de-a face cu o fugă de răspundere când se întâmplă ceva rău. Adică avem stadionul Olguței, echipa de fotbal a Olguței, tramvaiele Olguței, deși nu cred că e meritul ei exxclusiv. Dar, când sunt atacați copii în tramvaiele noi, nu mai sunt tramvaiele Olguței. Grădina Botanică, atunci când a fost preluată de primărie, era a Olguței. Acum, că s-a întâmplat o tragedie acolo, nu mai e a Olguței? Doamna primar, așa cum își asumă succesul să-și asume și eșecul. A candidat sub sloganul „siguranța unui trai mai bun”, lucruri în care craiovenii cred. Să-și aducăaminte de slogan și să investească în siguranța craiovenilor, nu în festivaluri pe care craiovenii nu le-au cerut, bazate pe sondaje mincinoase. Sunt orașe care trăiesc din asemenea evenimente, dar trăiesc de ani de zile, au o tradiție în acest sens. Craiova nu e așa. Craiova e un oraș industrial, dezindustrializat în cei 30 de ani de după revoluție. Șansa sa e reindustrializarea.

Vreau să spun din capul locului: cei doi polițiști locali din Grădina Botanică au acționat exemplar. Datorită lor s-a acordat primulajutor în mod corespunzător, altfel aveam două decese, nu unul, datorită lor s-a intervenit repede și a fost prins autorul în timp record, în câteva minute. Bravura lor nu poate acoperi însă carențele din activitatea poliției locale Craiova. Vreau să vă spun că, din cei 300 de angajați ai poliției locale, doar 60 au atribuții de ordine publică. Păi cum să ne plângem că avem puțini agenți de ordine publică atunci când avem de pagtru ori mai mulți oameni în birouri, cu spor de antenă și salarii mai mari decât cei din stradă? Noi credem că se impun urgent câteva măsuri. E nevoie de o amplă campanie de conștientizare, în școli și în cartiere, cu toate categoriile de risc: elevi, tineri, bătrâni. În al doilea rând, e nevoie de un audit independent de personal al Poliției Locale, pentru că modul în care funcționează s-a dovedit a fi necorespunzător, e nevoie apoi de investiții în ordine publică, inclusiv în camere video și în dotarea agenților și, nu în ultimul rând, e nevoie rapid de refacerea protocoalelor de colaborare pe care Poliția Locală le-a avut la un moment dat cu celelalte instituții de ordine publică, să se refacă aceste protocoale și echipele mixte de ordine publică care funcționau în Craiova în baza lor. Domnul Mateescu, șeful poliției locale, e membru în Autoritatea Județeană de Ordine Publică, ia bani pentru asta, e coleg cu ceilalți șefi de instituții de ordine în ATOP, dar nu colaborează cu nimeni. Asta în timp ce polițiștii locali de la ordine publică sunt trimiși să-și facă treaba în condiții precare, de multe ori singuri, în uniforme pe care le cumpără din banii lor, pentru că cele oferite de instituție nu rezistă la prima spălare. Am observat că, după tragedia din Grădidina Botanică, numărul echipajelor din zonă s-a triplat. Să vedem dacă la fel va fi și zilele următoare când, din informațiile noastre, toți polițiștii locali sunt convocați, chiar și chemați din concediu, la Festivalul Intensității”, a declarat deputatul Ringo Dămureanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *