Lansarea volumului „Membranele înțelegerii”, autor Adrian Niță, la Aman

0

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 29 iunie 2023, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00,  lansarea volumului „Membranele înțelegerii”, autor Adrian Niță.

                  La acest eveniment, al cărui moderator este Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, vor participa invitații: prof. univ. Ionel Bușe și prof. univ. Nicu Panea. 

                 „Lucrarea Membranele înțelegerii continuă și dezvoltă câteva idei dintr-un proiect mai larg, dedicat epocii spiritului. În lucrarea Epoca spiritului (2020) se analizează relația suflet, rațiune, spirit, și se pune în evidență trecerea omului de la vârsta sufletului la cea a rațiunii; apoi, odată cu încheierea virtuților constructive ale rațiunii, se arată trecerea la epoca spiritului. Dacă prima epocă stă sub semnul lui Augustin (ce întemeiaza filosofic ideile Sfântului Pavel), cea de-a doua stă sub semnul lui Descartes (Leibniz, Kant și alții). Epoca spiritului, în schimb, se centrează pe categoria de înțelegere, dat fiind faptul că lumea mileniului trei este, sau ar trebui să fie, structurată de înțelegere. Având o relație privilegiată cu etica, trecerea de la suflet la rațiune și apoi la spirit este consonantă cu trecerea de la cosmos la univers și respectiv la lume, sau, disciplinar, de la teologie, la știință, si apoi la etică – așa cum vedem la Jean Luc Marion și alții. În Membranele înțelegerii se analizează toate aceste probleme așa cum se reflectă în literatura actuală (de după anul 2000), la: Saramago, Marias, Carlos Franz, Pamuk, Rushdie, Houellebecq, Bogdan Suceava, McEwan, Mircea Cărtarescu.” – Adrian Niță

                  Adrian Niță este cercetător ştiinţific la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, eseist, traducător, analist politic. Este, de asemenea, președintele Societății Leibniz din România, coordonator al ediției Leibniz în română.

                 „Militez pentru o educație de calitate, pentru respectarea drepturilor omului și pentru creșterea responsabilității față de mediu.” – Adrian Nițu

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *