Concert simfonic – MAREA – ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  „OLTENIA”

0

VINERI,  26  MAI  2023,  ORA  19:00

Concert simfonic

 MAREA

ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  „OLTENIA”

DIRIJOR:

 MARC  TRAUTMANN (FRANȚA)

SOLISTE:

MIRABELA  DINA (pian)

NINA SCHEIDMANTEL (pian, GERMANIA)

            Vineri, 26 mai, ora 19:00, melomanii sunt invitați la Filarmonica ”Oltenia” Craiova pentru o călătorie muzicală la Marea Mediterană, fascinația întinderilor de ape inspirându-l pe Claude DEBUSSY să scrie lucrarea LA MER, în trei tablouri: „Din zori până la amiază pe mare“; „Joc de valuri“;„Dialogul mării cu vântul“.  Programul muzical francez  – RAVEL/ POULENC/ DEBUSSY –  va fi prefațat de Concertul nr. 10 pentru 2 piane de MOZART. Solistele serii vor fi pianistele ANA MIRABELA DINA ȘI NINA SCHEIDMANTEL (Germania), iar la pupitrul dirijoral va fi MARC TRAUTMANN din Franța.

            Dirijorul MARC TRAUTMANN s-a născut la Bordeaux. După ce a studiat la Conservatorul Național din Paris și cu SERGIÙ CELIBIDACHE la Universitatea din Mainz (Germania) și la Filarmonica din München, și-a făcut debutul profesional la 24 de ani, ca dirijor asistent la Orchestre Philharmonique des Pays de Loire din Franța, alături de care a a susținut aproximativ cincizeci de concerte de stagiune. Apoi, a fost angajat la Opera din Paris, unde a lucrat la mai multe producții internaționale importante, printre care spectaculoasa punere în scenă de către Peter Sellars a capodoperei lui Messiaen, Saint François d’Assise. Începând cu septembrie 2022, este directorul muzical al noii înființate Hawkesbury Chamber Orchestra din Ontario, Canada, cu care susține frecvent concerte.

            Pianista ANA MIRABELA DINA s-a născut la Craiova în anul 1976. La vârsta de 4 ani a primit primele lecţii de pian de la doamna Mariana Ilie, profesoară la Liceul de Artă din Craiova, iar puţin timp după aceea le-a întâlnit pe cele care i-au marcat în mod decisiv evoluția ca pianistă, profesoarele Ioana Minei și Ana Pitiș de la conservatorul bucureștean „Ciprian Porumbescu”. La vârsta de 10 ani, a debutat cu Concertul în Re major pentru pian de Joseph Haydn, împreună cu Orchestra Filarmonică de Stat din Craiova.  Începând cu anul 1990, Ana Mirabela Dina concertează și în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania și Statele Unite ale Americii.  În 1999, Ana Mirabela Dina câștiga în Buenos Aires Premiul I la primul „Concurso internacional de piano MARTHA ARGERICH”. În urma acestui premiu a fost invitată la Montréal să cânte Concertul nr. 2 de L. van Beethoven. Ana Mirabela Dina a profesat la „Hochschule für Musik und Tanz” din Köln, iar în octombrie 2017 primește titlul de profesor de pian la „Hochschule für Musik“ din Würzburg, Germania.

            NINA SCHEIDMANTEL, o tânără pianistă germano-chineză, și-a făcut debutul în 2016, cu un recital de pian la vestita Carnegie Hall din New York. La vârsta de 10 ani a susținut deja primul ei concert solo. În 2006 a fost invitată de „Bayrischer Rundfunk” la un atelier la München cu faimosul pianist LANG LANG. A susținut nenumărate concerte în orașe din Germania, dar și în alte țări europene și China. În 2012, a susținut un concert la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, cu un succes atât de remarcabil, încât a fost invitată din nou doi ani mai târziu să susțină un turneu de concerte în toată țara, punctul culminant constituindu-l concertul din Sala Zhongshan. În 2022, a obținut „summa cum laude” concertul examen, la clasa prof. Ana Mirabela Dina. Din 2021, predă la clasa de pian a colegiului de muzică din Würzburg.        

*

            Alborada del gracioso (“Serenada bufonului”) de Maurice RAVEL face parte din Suita “Miroirs” (“Oglinzi”) pentru pian (datată 1905), alături de alte patru miniaturi programatice de autentică factură impresionistă: “Noctuelles” (“Fluturi de noapte”), “Oiseaux tristes” (“Păsări triste”), “Une barque sur l’ocean” (“O barcă pe ocean”) şi “La Vallée des cloches” (“Valea clopotelor”). Orchestrată în 1907, lucrarea relevă inspiraţia spaniolă, evocând ritmuri, timbruri şi caractere tipic iberice.

            În anul 1905 când a scris „Marea“, DEBUSSY se afla la apogeul carierei sale. Tripticul simfonic al mării a fost intitulat de autor„Trei schiţe simfonice“, cuprinzând subtitlurile: Din zori până la amiază pe mare, Joc de valuri şi Dialogul vântului cu marea. Este o veritabilă simfonie a mării, dedicată vechii sale pasiuni pentru mediul marin, pe care o explică într-o scrisoare către un prieten: „poate că nu ştiţi că fusesem promis frumoasei cariere de marinar şi că numai anumite împrejurări ale existenţei mele m-au făcut să iau altă cale. Amp ăstrat însă mării aceeaşi pasiune. În tripla mea evocare m-am gândit mai ales la Mediterana.“ 

*

            Săptămâna aceasta, la Filarmonica ”Oltenia” Craiova vor mai avea loc un recital de pian, cu un program inedit, și concertul coral ”Muzica versului românesc”:

MIERCURI,  24  MAI  2023,  ORA  19:00

Recital de pian

NINA  SCHEIDMANTEL (GERMANIA)

În program:

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Variațiuni serioase, op. 54

Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 30 în Mi major, op. 109

Maurice Ravel: Gaspard de la nuit, M. 55

JOI,  25  MAI  2023,  ORA  19:00

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, ediția XXXII

MUZICA VERSULUI ROMÂNESC

CORALA  ACADEMICĂ  A  FILARMONICII  „OLTENIA”

DIRIJOR: EUGEN  PETRE  SANDU

La pian : CORINA  STĂNESCU

Intervenții solistice: VICTORIA și SORIN SĂCEANU

Cu participarea actorului: ANGEL RABABOC

Biletele pentru concerte se achiziționează online, pe entertix.ro:

https://www.entertix.ro/g/607/filarmonica-oltenia.html

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri (orele 10:00-18:00). Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.

Prețuri bilete: 40/ 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)             —————————————————————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *