Carmen Avram solicită Comisiei Europene compensații financiare pentru apicultorii români și reglementarea importurilor de miere din Ucraina

0Bruxelles, 24 mai 2023

Cantitățile copleșitoare, prețurile de dumping și calitatea îndoielnică a mierii din import au sufocat sectorul apicol european. Piețele din trei state membre sunt complet blocate, iar România a depășit deja pragul anual de 4.000 de tone de importuri, adâncind și mai mult criza apicultorilor.

„Aș vrea să aflu de la reprezentantul Comisiei Europene dacă există posibilitatea acordării unor compensații financiare pentru această perioadă de criză, care a lovit crunt sectorul apicol, și dacă există vreo șansă ca importurile de miere din Ucraina să fie și ele reglementate, pentru că, într-adevăr, tranzitul de cereale spre zonele vulnerabile trebuie facilitat, însă mierea nu e un aliment care să necesite astfel de măsuri”, a spus Carmen Avram.

În plus, europarlamentarul român a atras atenția asupra studiilor care arată că aproape jumătate din mierea din import e contrafăcută, fapt ce necesită o revizuire promptă și ambițioasă a cadrului legal european privind etichetarea mierii.

„E imperativ, deci, să aplicăm acel sistem de etichetare corectă a mierii din exteriorul UE, dar ar trebui reglementate și condițiile de import”, a mai spus Carmen Avram.

În completarea demersului său, Carmen Avram a mai semnat, alături de alți 43 de europarlamentari din diferite țări, și o scrisoare adresată Comisiei Europene, prin care solicită stabilirea unor norme comune pentru testarea conformității mierii care intră pe piața europeană.

Sectorul european dorește obligativitatea etichetării țării de origine, indicându-se procentul pentru fiecare sursă a mierii în cazul unui mix, precum și constituirea unui centru comunitar de referință pentru miere și testarea sistematică a mierii din import.

Comisia Europeană a propus revizuirea directivei mierii, care reglementează modul în care acest produs e plasat pe piață. În perioada următoare Parlamentul European își va definitiva propria poziție pe acest subiect.

Intervenția eurodeputatei Carmen Avram, în Comisia AGRI, este disponibilă la acest link: https://youtu.be/Uj7SxsfRRDU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *