Pescuitul de la Marea Neagră, în pericol de dispariție, sub noile propuneri legislative europene
Strasbourg, 11 mai 2023
Războiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de pește recoltată de pescarii români, din Marea Neagră. În plus, minele plutitoare și exercițiile militare îngreunează și mai tare accesul vaselor la zonele în care se află stocurile de pește.
Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene să țină cont de situația delicată în care se află sectorul românesc, atunci când va analiza planul național de acțiune pentru protejarea și restaurarea naturii. Documentul lansat de Comisia Europeană prevede, printre altele, măsuri pentru reducerea treptată și, chiar, eliminarea traulării fundului mării, precum și pentru extinderea ariilor protejate marine.
„O extindere a zonelor protejate – oricum neglijent trasate în România – ar îngreuna și mai mult activitatea economică și ar duce la supraexploatarea stocurilor din anumite arii. Și interzicerea traulării ar lovi crunt, și în pescari, și în mediu. Singurele specii de interes din zonă – în afară de calcan și șprot – sunt rapana si vongola, recoltate prin traulare. Fără ele, unii pescari ar da faliment, iar rapana, specie invazivă, s-ar extinde necontrolat”, a spus Carmen Avram.
Dezbaterile au avut loc joi, 11 mai, în Plenul Parlamentului European și în prezența Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Planul de acțiune propus de Comisie are ca scop gestionarea eficace a zonelor marine protejate și, prin urmare, îndeplinirea obiectivului de protejare a 30% din suprafața acvatică a UE până în 2030, stabilit în cadrul Strategiei privind biodiversitatea. O altă măsură constă în posibilitatea eliminării treptate a pescuitului de fund în toate zonele marine protejate până în 2030, având în vedere rolul lor esențial în refacerea biodiversității marine.
Intervenția eurodeputatei Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European, este disponibilă la acest link: https://youtu.be/dHe46rGzN2Q