Carmen Avram: Nu poate exista „și ieftin, și bun” când e vorba despre hrana elevilor noștri

0


Strasbourg, 9 mai 2023

Elevii Uniunii Europene trebuie să beneficieze de mâncare de calitate la prețuri corespunzătoare și nu achiziționată, ca până acum, după principiul „cel mai ieftin câștiga licitația”. Este principala solicitare, adresată Comisiei Europene și statelor membre, de europarlamentarul Carmen Avram, în raportul său privind programul de distribuție de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli.

„Când vine vorba de copii, de generația viitoare de europeni, nu e loc de economie la bani. Copiii Europei devin tot mai conștienți de importanța unei diete echilibrate și a unei alimentații sustenabile. Noi trebuie să le asigurăm pe ambele. Nu putem face rabat de la calitatea produselor, doar pentru că e prețul mic”. E singura posibilitate, a spus Carmen Avram, pentru ca un câștig dublu: al fermierilor, care astăzi nu  își pot acoperi costurile de producție, și al elevilor, care vor avea la dispoziție alimente de calitate. 

Textul raportului, adoptat cu o majoritate solidă în Plenul Parlamentului European, cu 534 voturi pentru, 57 împotrivă și 23 abțineri, mai cere și introducerea, în premieră, a unor produse alternative pentru copiii cu intoleranțe, alergii și restricții alimentare.

„În prezent, 24% dintre elevii intervievați în studiul Comisiei Europene nu au acces la acest program din pricina unor afecțiuni și a lipsei de alternative adaptate nevoilor lor alimentare. Raportul nu se referă la introducerea unei diete bazate pe plante, ci la obligația noastră de a suplimenta bugetul, pentru ca din lista de produse deja acceptate să se creeze opțiuni compatibile cu nevoile acestor copii. Niciun diagnostic nu trebuie să anuleze dreptul unui elev la acest program european”.

În raportul său, Carmen Avram solicită și reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de achiziție, care descurajează micii fermieri să participe la licitații. „E inacceptabil ca, pentru 1 kilogram de produs distribuit în școli, să se producă 1 kilogram de documente, așa cum se întâmplă, azi, uneori”, unul dintre aceste cazuri fiind chiar România.

Raportul mai cere:

– achiziționarea produselor distribuite în școli de la fermieri locali, aflați în proximitatea unităților școlare;

– extinderea perioadei contractuale, pentru asigurarea predictibilității în sector și a continuității programului;

– posibilitatea renegocierii prețurilor din contractele deja încheiate;

– mai mulți bani pentru măsurile educaționale care însoțesc distribuția de alimente;

– posibilitatea fuzionării programului european cu alte inițiative la nivel național sau local, pentru a crește numărul beneficiarilor și cantitatea de hrană distribuită, venindu-se în ajutorul copiilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială;

– încurajarea distribuției de produse organice, în limitele producției naţionale.

Bugetul propus de Comisiei pentru programul privind distribuția, în școli, de fructe, legume, lapte și produse lactate e de 1.3 miliarde de euro, iar regulamentul urmează să fie revizuit în toamna anului 2023.

„Cer Comisiei Europene să țină cont de recomandările Parlamentului European”, a spus raportorul Carmen Avram, mulțumind, totodată, pentru colaborare colegilor români Alin Mituță, raportor din umbră Renew, Dan-Ștefan Motreanu și Daniel Buda, PPE, și Dacian Cioloș, Renew.        

Intervenția din Plenul Parlamentului European a eurodeputatei Carmen Avram este disponibilă la acest link: https://youtu.be/-Py8ARnGrLU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *