Tomac îi vede pe austrieci în instanță, nu în vizite „sfidătoare” la București
Președintele PMP Eugen Tomac, aflat ieri într-o vizită la Craiova, a luat atitudine împotriva vizitei ministrului austric de interne, care se derula în același timp la București, acuzând prestanța guvernanților români.
„Dezaprob total atitudinea umilitoare a Guvernului României cu privire la relaţia pe care o construieşte cu Austria, un stat care ne-a sfidat la ultima şedinţă a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de pe 8 decembrie 2022, când, în mod absolut inacceptabil, ne-a îngrădit un drept fundamental, un drept garantat de Tratatul UE cu privire la libera circulaţie pentru cetăţenii români. Am văzut în urmă cu puţin timp un ministru de interne al Austriei arogant şi extrem de incorect în continuare în relaţia cu România. Consider neinspirată această vizită făcută azi în România, în condiţiile în care Guvernul Austriei nu şi-a schimbat poziţia în ceea ce ne priveşte. Gerhard Karner, a încercat ‘să mintă din nou 20 de milioane de cetăţeni români’ aşa cum a făcut şi la Bruxelles când în loc să voteze DA, a votat NU, împotriva României. De aceea consider că această abordare sfidătoare nu trebuia afişată şi la Bucureşti şi condamn această vizită. Nu avem nevoie de lecţii ţinute de politicieni aroganţi care dispreţuiesc România. E o chestiune de demnitate să fim respectaţi pentru ceea ce suntem şi peste 20 milioane de cetăţeni români sunt cetăţeni ai UE”, a declarat Tomac.
Șeful PMP a demarat de altfel în nume personal o acțiune la CJUE împotriva votului negativ din decembrie, acțiune la care speră să ralieze și Parlamentul European, motiv pentru care îi îndeamnă pe români să semneze o petiție în acest sens, pe site-ul romaniainscehengen.ro: „Austria a blocat, la 8 decembrie 2022, accesul României în Schengen, fără absolut niciun argument valid. A folosit dreptul de veto în mod abuziv, urmărind interese electorale ce ţin de politica internă. A încălcat astfel, în mod asumat, Tratatele UE. În calitatea mea de cetățean român și deputat în Parlamentul European, am introdus o acțiune împotriva Consiliului UE în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula acest vot nelegal. Însă, pentru a avea succes, este necesară implicarea Parlamentului European în acest proces. De aceea, voi depune o petiție la Comisia de Petiții a Parlamentului European prin care voi solicita Parlamentului să intervină în acțiunea pe care deja am declanșat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”
.