„Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui KeithHitchins”

0

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, organizează joi, 27 aprilie 2023, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu) din strada 24 Ianuarie, nr. 4, începând cu ora 17, al patrulea atelier de lectură Synaxis dedicat Paternității și uceniciei, intitulat „Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui KeithHitchins”.

   Prelegerea va fi susținută de Mircea Gheorghe-Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, fiind axată pe celebra monografie „Ortodoxie și naționalitate. Andrei Șaguna și românii din Transilvania 1846-1873”. Încărcată de semnificații teoretice adânci, prin meditația istoricului pe marginea raportului ortodoxie-națiune, cartea profesorului american Kieth Hitchins a devenit un reper și un monument al istoriografiei central-europene, reprezentând o lectură obligatorie, formativă, pentru orice om de cultură care dorește să înțeleagă istoria politică și ecleziastică a spațiului central-european, precum și istoria culturii române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

    Atelierul de lectură Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.

      Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

 Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

 Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *