PODURI DE TEATRU

manifestare dedicată împlinirii a

400 DE ANI DE LA APARIȚIA EDIȚIEI FIRST FOLIO 1623

A OPERELOR COMPLETE ALE LUI WILLIAM SHAKESPEARE

In perioada 20-23 aprilie 2023, la Teatrul Național „Marin Sorescu”  din Craiova are loc evenimentul internațional PODURI DE TEATRU dedicat împlinirii a 400 de ani de la apariția ediției First Folio 1623 a Operelor Complete ale lui William Shakespeare și a 50 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a teatrului.

Anul 2023 este unul extrem de important pentru cultura universală. Se împlinesc 400 de ani de la apariția, în 1623, a ediției First Folio a Operelor Complete ale lui William Shakespeare. Este impresionant numărul celor care susțin că fără tezaurul shakespearian, o adevărată a doua Biblie a omenirii, lumea ar fi fost mult mai săracă. Anecdotica ne spune că unul dintre cei mai importanți dregători ai Imperiului britanic de la sfârșitul secolului al XIX-lea a declarat în forumul parlamentar londonez că, dacă, ipotetic, ar fi nevoită să aleagă între pierderea Indiei și a pieselor lui Shakespeare, Marea Britanie ar renunța la cea dintâi.” Emil Boroghină

Desfășurat sub egida Festivalului Internaţional Shakespeare, una  dintre cele mai apreciate manifestări culturale ale României, între 20 și 23 aprilie 2023 vor fi realizate la Craiova poduri temporale și geografice care aduc trecutul în prezent și unesc culturile lumii. Craiovenii vor avea parte de peste 30 de evenimente: spectacole de teatru în sală și în aer liber, lansări de carte și sesiuni de comunicări științifice.

Spectacolul „Coriolanus” de la Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev (Ucraina) deschide cele patru zile de festival și dă o voce puternică culturii din țara vecină, trecută prin grele încercări în aceste momente.

În program sunt incluse spectacolele „Hamlet”  prezentat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” Timișoara, regia Ada Lupu Hausvater,  „Macbeth” de la Flabbergast Theatre din Londra, regizat de Henry Maynard, o producție realizată în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare, și „Richard III” pus în scenă de Bocsárdi László la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.

Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova oferă craiovenilor ocazia de a se întâlni cu spectacole de marcă și pune la dispoziție, gratuit, 30% din locurile disponibile la spectacolele din festival. Invitațiile se obțin de la Agenția de bilete a teatrului, în limita locurilor disponibile.

Zilnic, manifestări teatrale urbane se vor desfășura în Piața William Shakespeare, Piața Mihai Viteazul, Piața Frații Buzești și Parcul Nicolae Romanescu.

De asemenea, vor avea loc ample conferințe ale unor personalităților teatrale românești de renume internațional, ocazii în care va fi dezbătut inclusiv aportul  culturii craiovene și românești la patrimoniul culturii universale. La evocarea unor personalități precum Liviu Ciulei sau George Banu vor fi prezenți la Craiova reputați oameni de teatru care participă activ de ani buni la prestigiul cultural mondial al orașului nostru.

Biletele au fost puse în vânzare la Agenția teatrală și online, pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Organizatori: Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare

Finanțatori: Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii

Parteneri: Institutul Cultural Român, Ambasada Marii Britanii la București, British Council România, Uniunea Teatrală din România și Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare, Institutul Shakespeare de la Stratford-upon-Avon, Universitatea din Birmingham și Universitatea din Craiova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *