Dangerous Beauty, la Filarmonica Oltenia
VINERI, 7 APRILIE 2023, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
Dangerous Beauty
DIRIJOR
JIN WANG
AUSTRIA
SOLISTĂ
SIMINA CROITORU
vioară
Stagiunea Hope Season a Filarmonicii ”Oltenia” va aduce lirism și pasiune prin lucrările muzicale interpretate, sub bagheta maestrului Jin Wang, de violonista Simina Croitoru. Titlul concertului din 7 aprilie (ora 19:00), Dangerous Beauty, se referă la lucrarea lui Pablo de Sarasate „Melodii lăutărești” pentru vioară și orchestră, de o frumuseţe seducătoare şi o virtuozitate debordantă. ”Poemul pentru vioară şi orchestră” de Ernest Chausson este ca o povestire în care se disting momente dramatice, lirice şi de înseninare.
Programul serii va începe cu ”Cinci miniaturi pentru orchestră” de Rainer Bischof, compoziție prezentată în primă audiție la Craiova, și se va încheia cu ”Simfonia a IV-a în Fa minor” de Piotr Ilici Ceaikovski, dedicată drept recunoștință „celei mai bune prietene”, Nadejda von Meck, aristocrată protectoare a literaturii și artelor.
Jin Wang – dirijor
Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing şi apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. La începutul carierei a fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös şi a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este primul dirijor de origine chineză care a câştigat opt competiţii internaţionale, primul dirijor asiatic care a fost profesor la Stockholm Royal Academy of Music şi primul dirijor de origine chineză – director general muzical în Germania.
În ianuarie 2021, a finalizat teza sa de doctorat despre lucrările lui Gustav Mahler la Universitatea Națională de Muzică din București. În tipar sunt și două cărți ale sale: „Analiza simfoniilor lui Mahler” și „Arta dirijatului”. Din 2016, este directorul artistic al Orchestrei simfonice „Haydn” din Viena.
Simina Croitoru – violonistă
Simina Croitoru este, din anul 2020, doctor în muzică, titlu obținut la Universitatea Națională de Muzică București (conducător de doctorat, violonistul și prof. univ. dr. Gabriel Croitoru). Încă de la vârsta de șapte ani a fost laureată a unor concursuri naționale și internaționale de vioară. Printre cele mai importante premii obținute, de-a lungul timpului, se numără Premiul I absolut – „Citta di Stresa” Italia și Premiul I – „Jeunesses Musicales” București.
A susținut recitaluri în săli importante, precum Ateneul Român, Sala Palatului, Sala Dalles, Sala Radio și a evoluat în compania majorității orchestrelor filarmonice din România; de asemenea, a susținut concerte alături de orchestre simfonice din alte țări.
Simina Croitoru a realizat înregistrări pentru radio și televiziunile din România și din Italia și a efectuat turnee de recitaluri și concerte în Europa, Mexic și China. În repertoriul său se regăsesc cele mai semnificative și dificile concerte dedicate viorii, din creația compozitorilor Bach, Beethoven, Mendelssohn-Bartholdy, Brahms, Bruch, Ceaikovski, Dvořák, Haydn, Lalo, Mozart, Paganini, Prokofiev, Sibelius, Piazzolla, Stravinski, Vivaldi, Wieniawski.
Biletele pentru acest concert se achiziționează online, pe entertix.ro:
De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-joi (orele 10:00-14:00) și vineri (orele 17:00-21:00). Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)
————————————————————————–
Ramona Bădescu
Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova