Administrația Bazinală de Apă Jiu intervine preventiv și continuă monitorizarea râurilor din Dolj

0

Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, prin Formatia Scaești, monitorizează și intervine, în momentul de față, pe râul Jiu, dig mal stâng, pe sectorul Beharca- Tatomirești.

În scop preventiv se montează o stavilă mobilă pentru a evita trecerea apei din incinta apărată în zona Beharca. În acest sens se folosește un buldoexcavator pentru aplicarea stavilei mobile și se construiește un zid de 200 de saci umpluți cu nisip, în fața acesteia.

Menționăm că, în prezent, în localitatea Cornița, apa este în retragere, iar cele 9 gospodării (grădini și curți) nu mai sunt afectate, apa băltind doar pe terenurile agricole riverane. 

Agenții hidrotehnici ai Administrației Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj au intensificat monitorizarea, râurile aflate sun Cod Galben de Inundații sunt monitorizate permanent  de către cele două formații de lucru, Scaești și Brabova.

Este în vigoare avertizarea hidrologică emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor potrivit căreia  atât râul Jiu – sector aval confluenţă cu râul Motru,  cât și afluenţii Jiului de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Motru (judeţele: Mehedinţi şi Dolj) sunt sub incinta Codului Galben până pe 6 aprilie a.c., ora 24.00.

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Reluăm recomandările pentru populație:

𝐍𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐯𝐚𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐢̂𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐮𝐛 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚��𝐞 𝐡𝐢𝐝𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐚̆.

𝐍𝐮 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐜𝐮𝐫��𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐮𝐛 𝐜𝐨𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐡𝐢𝐝𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐈𝐧𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐔𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *