Premierul Nicolae-Ionel Ciucă salută constituirea Comisiei speciale parlamentare pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE

0

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă salută constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Înființarea Comisiei speciale parlamentare OCDE denotă angajamentul transpartinic al Parlamentului României față de procesul de aderare a țării noastre la Organizație și consolidează rolul acestuia față de unul dintre principalele demersuri strategice actuale ale României în plan internațional.

Parlamentul este un actor important în procesul de aderare la OCDE, cu un rol esențial în atingerea obținerii statutului de membru al Organizației. După înaintarea Memorandumului Inițial la 15 decembrie 2022, România a intrat în etapa tehnică a procesului, care presupune evaluări în profunzime de către cele 26 de Comitete sectoriale ale OCDE care acoperă aproape toate domeniile de politici publice: piețe de capital, investiții, afaceri sociale, concurență, guvernanță publică și corporativă, integritate și transparență, fiscalitate, comerț, agricultură, întreprinderi mici și mijlocii etc.

Parlamentul României, ca unică autoritate legiuitoare a țării, poate acționa, inclusiv în baza inițiativei legislative aparținând deputaților și senatorilor, ca promotor al dezvoltării cadrului normativ-legislativ necesar aderării României la OCDE, respectiv ca facilitator al dezbaterii publice în domeniile relevante pentru procesul de aderare la Organizație.

Guvernul României își exprimă deplina disponibilitate de a coopera cu Comisia specială parlamentară OCDE, precum și pentru a sprijini dezbaterea publică pe subiect. Acest lucru va conduce atât la întărirea dialogului dintre Executiv și Parlament în favoarea bunei guvernări și a intereselor cetățenilor, cât și la consolidarea eforturilor globale ale României în procesul aderării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *