Investiții în unități școlare, asfaltare și canalizare la Braloștița

0

Anul acesta, autotitățile locale din Braloștița au în derulare trei proicte distincte destinate modernizării infrastructurii rutiere. Proiectele „EXECUTIE LUCRARI Modernizare strazi in comuna Bralostita, in satele Bralostita si Sfircea, judetul Dolj” și „Modernizare străzi în comuna Braloștița, satele Sfârcea, Braloștița și Valea Fântnilor” au împreună o valoare de pste 2, 1 milioane de lei noi (21 de miliarde de lei vechi). Totodată, în comuna doljeană vor continua lucrările de modernizare la un lot de străzi date în execuție, prin hotărâre de consiliu local, din toamna anului trecut. Strada Lalelelor din satul Braloștița, Strada Vlad Țepeș din satul Valea Fântânilor, Strada Tapelea din satul Valea Fântânilor, Strada Mircea cel Bătrân din satul Ciocanele, Strada Scolii din satul Ciocanele, Strada Gutuiului din satul Racovița, Strada Prunisor (continuarea) din satul Racovița și Strada Codrului din satul Racovița, vor fi asfaltate în cadrul acestui proiect.

Grădiniță nouă, inaugurată la Braloștița

Edilii din Braloștița au avut în vedere și investiții în unitățile de învățământ din comună. Anul acesta, un nou obiectiv destinat celor mici urmează a fi inaugurat în satul Valea Fântânilor. Este vorba despre o grădiniță nouă, rezultatul unui proiect de apriximativ 8 miliarde de lei vechi finanțat de autotirățile locale. Potrivit primarului DUmitru Amza, investiția se află înhtr-un stadiu avansat de execuție, urmând a fi dată în folosința preșcolarilor din comună în cel mai scurt timp. „Acest proiect este deja spre final. Se lucrează la ultimele finisaje în interior și afară la amenajarea acceselor, alei trotuare, etc. Ne pregătim să inaugurăm acest obiectiv în aproximativ o lună de zile”, a precizat  edilul-șef. În plus, primăria Braloștița vrea să acceseze și fonduri europene pentru celalalte unități școlare din comună. Un proiect de aproximativ 200.000 de euro (peste 8 miliarde de lei vechi) care vizează dotarea școllilor de pe raza comunei Braloștița a fost depus spre finanțare prin PNRR.

Iluminatul public și supravegherea video, extinse

Din bugetul local al comunei vor fi finanțate și alte lucrări necesare la unitățile școlare din comună. Primăria Braloștița va finanța amenajarea curții școlii din Valea Fântânilor, precum și reparațiile la terenul de sport al școlii din satul Braloștița. Un alt proiect prevăzut spre finanțare în acest an are în vedere amenajarea uneoi zone pentru sport și agreement dotată cu teren de sport sintetic. Administrația locală a prevăzut și fonduri pentru extinderea rețelei de iluminat public precum și a sistemului de supraveghere video deja instalat la nivelul comunei. „Sunt lucrări necesare. Dorim să extindem rețeua electric și sistemul de iluminat public pe zonele rămase neacoperite. Este vorba despre zone din intravilan, unde avem speranța că se va construe pe viitor. În privința sistemului de supraveghere video, avem deja unul instalat, cu 31 de camere video, care permite însă dublarea numărului de camera. Le instalăm, la ceerea cetățenilor, acolo unde aceștia consider că e nevoie, în principal în zone în care se aruncă gunoiul în mod necontrolat, pentru descurajarea acestor practici”, a declarat primarul din Braloștița.  

Mega-proiect de canalizare în Braloștița

Cea mai importanță investiția care demarează în acest an la Braloștița este realizarea sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate din comună. Este vorba de un proiect de peste 200 de miliarde de lei vechi, care urmează a fi finanțat prin programul Anghel Saligny și care prevede introducerea canalizării în trei dintre salete comunei, precum și realizarea unei stații de epurare.  Proiectu prevede instalarea a nu mai puțin de 26 de kilometri de rețea de canalizare, la pachet cu 10 stații de pompare precum și o stație de tratare a apelor uzate în măsură să acopere nevoile întregii comune. Licitația pentru contractul de „PROIECTARE + EXECUTIE aferente investitiei “SISTEM DE CANALIZARE APE UZATE IN SATELE VALEA FANTANILOR, BRALOSTITA, SI SFARCEA, COMUNA BRALOSTITA, JUDETUL DOLJ” a fost derulată și adjudecată încă de anul trceut, autoritățile locale așteptând acum derularea ultimelor formalități pentru finanțare pentru a da drumul lucrărilor. „Este cea mai important investiție la nivelul comunei Braloștița. Noi am realizat deja licitația pentru proiectare și execuție încă de anul trceut. Acum mai avem de îndeplinit câteva proceduri, birocratice să le zicem, pentru a semna contractual de finanțare. Ne așteptăm ca lucrările să înceapă în vara acestui an. Iinvestiția va acoperi trei dintre satele comunei, urmând ca, pentru restul să realizăm în viitor un alt proiect. Partea bună e că proiectul current conține cea mai important component, respective stația de epurare, care va fi una realizată în system modular, cu posibilitatea d ea fi extinsă pe viitor pentru a face față extinderii sistemului de canalizare”, amai spus primarul Dumitru Amza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *