Marți, 21 martie 2023, a avut loc la Craiova sesiunea de informare „Simplificări și facilități vamale. E-customs 2023”

0

Marți, 21 martie 2023, a avut loc la Craiova sesiunea de informare „Simplificări și facilități vamale. E-customs 2023”, organizată de către Direcția Regională Vamală Craiova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Dolj, Consiliul Județean Dolj, Instituția Prefectului Dolj și Convenția Organizațiilor Studențești. 

Evenimentul desfășurat în Aula „Mihai I” a Universității din Craiova a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice locale, ai mediului de afaceri din județul Dolj, dar și studenți din cadrul Universității din Craiova. 

Sesiunea de informare s-a adresat atât agenților economici din județul Dolj care desfășoară în prezent operațiuni de import – export, agenților economici care ar putea avea pe viitor relații de lucru cu autoritatea vamală, cât și studenților din cadrul Universității din Craiova, ca viitori specialiști în domenii conexe. 

„Administrația vamală dorește să pună la dispoziția mediului economic informații relevante, structurate, pentru că, în orice afacere, informația înseamnă putere, înseamnă oportunități și împreună cu partenerii noștri ne dorim ca mediul de afaceri din județul Dolj să fie competitiv, nu doar la nivel național, ci și internațional”, a precizat în deschiderea evenimentului Irina-Maria Stănică, directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Craiova. 

În cadrul evenimentului au fost prezentate noutățile din sistemul vamal, regimurile vamale și procedurile vamale cu facilitați și simplificări, prohibiții, restricții și sancțiuni internaționale îndreptate împotriva Rusiei, cât și sistemele informatice integrate utilizate de către autoritățile vamale, la nivelul Uniunii Europene.  

„Ultimii ani au venit cu provocări din cele mai diverse pentru sectorul economic; criza generată de pandemia de Covid-19 a însemnat adaptarea activității vamale la o situație fără precedent, fiind nevoie să fie aplicate măsuri suplimentare unice pentru a răspunde nevoilor pieței UE. Anul 2022, situația de urgență de pe frontiera de est a României, din Ucraina, a însemnat noi schimbări ale reglementărilor vamale cu o țară terță UE (Ucraina), iar ca o premieră, vama română a preluat alte competențe, în special în domeniul securității și siguranței”, a adăugat în cadrul evenimentului Irina-Maria Stănică, directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Craiova. 

Pe lângă reprezentanții autorității vamale, în cadrul evenimentului au luat cuvântul și președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, dl. Gabriel Vlăduț, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, dl. Mihai Neațu și subprefectul județului Dolj, dl. Nicușor Roșca. 

Astfel, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, dl. Gabriel Vlăduț, a salutat inițiativa Direcției Regionale Vamale Craiova, menționând că „este un lucru cert faptul că a cunoaște regulile și regulamentele vamale constituie o necesitate pentru afaceri și pentru dezvoltarea acestora. Valoarea adăugată și exportul produselor au fost și sunt puncte de interes pentru noi”. 

Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, dl. Mihai Neațu, a subliniat importanța organizării acestui eveniment pentru mediul de afaceri din județul Dolj: „Consiliul Județean Dolj a sprijinit și sprijină pe toate căile dezvoltarea industriei aici, în județul nostru, atât prin zona de infrastructură pe care noi o dezvoltăm în sprijinirea mediului de afaceri, cât și prin relațiile interinstituționale pe care le avem cu alte autorități. În acest fel, ajutăm la dezvoltarea județului”, a precizat acesta. 

Domnul Nicușor Roșca, subprefectul județului Dolj, a evidențiat importanța relațiilor instituțiilor publice cu mediul economic din județul Dolj: „Apreciem această informare pe care ați demarat-o, deoarece este important ca operatorii economici să cunoască facilitățile care sunt favorabile afacerilor lor”. 

Evenimentul desfășurat la Craiova este primul dintr-o serie de sesiuni de informare dedicate mediului de afaceri, pe care Direcția Regională Vamală Craiova intenționează să le organizeze în județele arondate.  

Cu stimă, 

Irina Maria Stănică  

Director executiv 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *