Lansări de carte, la Aman
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 23 martie 2023, începând cu ora 17.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor:
- Pentru cine tac clopotele, autor Krzysztof Karasek
- Stihuri cu har pentru mici și mari, autor Jan Twardowski
- Bătrânul, volumele 1 și 2, autor Gabriel Klimowicz
- Fake News, autor Gabriel Klimowicz
Poet, eseist, critic literar şi traducător, Krzysztof Karasek s-a născut în anul 1937 la Varşovia. După ce a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Facultatea de Filozofie a Universităţii din Varşovia, a lucrat ca redactor la numeroase reviste literare. A debutat în anul 1970 cu volumul de versuri „Ceasul eretelui” (Godzina Jastrzębi), înscriindu-se încă de la început în gruparea Noului Val, care a avut un rol esenţial în schimbarea canonului literar al timpului.
„Karasek s-a situat la graniţa dintre experimentul lingvistic şi poetica angrenată în realitatea concretă, cultivând mai degrabă o lirică orfică, bazată pe vitalitate, senzualitate, varietate stilistică şi pluralism în sfera morală.” – Grzegorz Kociuba
„Pentru Kryzsytof Karasek poezia nu este doar un instrument al interogaţiilor, ci şi un demers în urma căruia se naşte un fel de „tratat” consistent despre necesitatea existenţei, în pofida întâmplării şi a relativismului.” – Constantin Geambaşu:
„Jan Twardowski (1915–2006) a fost prin educație polonist – om al literelor, prin pasiune – iubitor al naturii, iar prin vocație și îndemnuri ale inimii – preot. Este recunoscut în Polonia de către cititori și critici literari drept cel mai popular și cel mai citit poet și autor de reflecții inspirate din Evanghelie și viață. Poemele sale sunt cunoscute cititorilor încă din 1959. Exprimă o privire senină asupra lumii și acceptarea a tot ce este adus de viață – bucurii și drame. Ele sunt pline de mirare (nicicând de revoltă) cu privire la tot ce mintea omenească nu poate înțelege, de căutarea sensului suferinței, singurătății și al trecerii timpului. Exprimă în același timp încântarea găsirii prezenței lui Dumnezeu în natură și în oameni.Versurile preotului Jan Twardowski, ca și reflecțiile sale pentru adulți și povestirile pentru copii, au fost traduse în câteva zeci de limbi și au apărut în multe țări din Europa. Cărțile pentru copii – ceea ce trebuie subliniat în prima carte dedicată în special pentru tinerii cititori, ce apare în România – s-au publicat până în prezent, în afară de Polonia – în Germania, în Ucraina, în Rusia, în Belarus și în Cehia.” – Aleksandra Iwanowska:
Gabriel Klimowicz s-a făcut cunoscut mai întâi ca unul dintre jurnaliştii care au muncit intens pentru apariția presei libere de după 1989. El a participat la apariția și construcția primelor redacţii de ştiri de la PROFM, PROTV, NationalTV sau Gardianul. E autorul a sute de editoriale, analize politice şi articole de presă şi realizatorul unor emisiuni de televiziune şi radio cu frecvenţă zilnică sau săptămânală la PROTV, Realitatea TV, Naţional TV, PROFM, Radio România Actualităţi, în perioada 1992-2018. A publicat cinci romane, cele mai recente fiind „Bătrânul” și „Fake News”.
„Bătrânul” e povestea unui om care supraviețuiește miraculos trecând prin zgura evenimentelor din istoria zbuciumată de 100 de ani a țării.
„Fake News” e un roman despre dedesubturile puterii într-o lume globală în care războaiele se poartă cu muniție mediatică: bombe, nucleare, lovituri și manipulări.
Biroul de Presă al BiblioteciiJudețene„AlexandrușiAristia Aman”