Carmen Avram: Sub asaltul manipulării Rusiei, UE trebuie să ajute urgent Republica Moldova

0

Strasbourg, 14 martie 2023

Toate forțele pro-europene din Republica Moldova trebuie să facă front comun. Atacurile la opoziția de stânga sunt periculoase.

„Situația din Republica Moldova e îngrijorătoare. Am văzut amprenta răului recent, când am fost la Chișinău, și o văd din ce în ce mai des la știri.

Partenerul nostru are nevoie urgent de sprijin substanțial de la Bruxelles. Sămânța conflictului este semănată în Moldova, după tiparul binecunoscut: se întețesc acțiunile de destabilizare, grupările pro-ruse se reactivează, înscenările din Transnistria sunt tot mai străvezii. Kremlinul se grăbește. Noi trebuie să fim mai rapizi decât el.

Dar Moldova trebuie ajutată și să-și găsească echilibrul politic intern. Respectul față de valorile europene nu are și nu poate avea culoare politică. În momente cruciale, când ai nevoie de toți aliații, a diviza, învinuind nemeritat și ostracizând o parte din electoratul autentic pro-european, doar pentru că vine din opoziție, de la stânga spectrului politic, e contraproductiv și poate deveni distructiv. Doar dacă îți ții prietenii aproape, îți poți alunga în irelevanță dușmanii.

Pentru Moldova, sunt vitale acum și solidaritatea Uniunii Europene, și energia, și banii, și reformele, și toleranța. Împreună îi vor asigura supraviețuirea democrației și integrarea europeană pe care și-o dorește”, a spus europarlamentarul Carmen Avram în Plenul Parlamentului European.

Dezbaterea cu privire la provocările cu care se confruntă Republica Moldova a avut loc marți, 14 martie, în prezența Comisarului European pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.   

Înregistrarea video a intervenției este disponibilă aici: https://youtu.be/ijgwMatT3c4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *