Salubritate Craiova: Curățenia orașului nostru are o istorie demnă de povestit!

0

Salubritatea Craiovei, sau Serviciul de curățenie, așa cum se numea el pe vremuri, exista încă de acum peste o sută de ani. Într-o dare de seamă către Consiliul Comunal al Craiovei din 1902, semnată de marele fost primar Nicolae Romanescu, aflăm că, în acele timpuri, Craiova avea „un picher ajutor, un picher pentru latrine și un copist, trei grădjari, 50 de măturători, 10 lucrători la Parcul Bibescu, 65 de vizitii și 5 rândași”. De asemenea, serviciul de curățenie mai dispunea de „93 de cai și 10 boi, 4 trăsuri, 1 cabrioletă, 1 brec, 18 furgoane, 13 tărgi de fer, 4 tărgi de lemn, 6 tracuri, 9 buți de lături și 8 stropitoare”.

Câțiva ani buni mai târziu, dintr-o dare de seamă de la 1928 a domnului primar Emanoil Tătărăscu, aflăm că Serviciul Salubrității avea 90 de „vehicule complect atelate”, cu un număr total de 114 cai. În acel an, fuseseră cumpărați, până în vară, 15 cai, două cărucioare, două trăsuri, zece furgoane, o mașină pentru presat fân, un tractor Fordson, un automobil Peugeot, dar și zece cai pentru pompieri.

Încă de atunci, existau măturătoare mecanice pe străzile Craiovei, listei de mai sus adăugându-i-se și un număr de trei astfel de utilaje.

Noi, cei de la Salubritate Craiova, continuăm povestea îngrijirii a ceea ce numim „acasă”, la peste 100 de ani distanță, respectând munca celor ce au construit acest oraș, cu tehnologie modernă și echipe dedicate, dar și cu sprijinul dumneavoastră, al cetățenilor!

Sursă info și foto: Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *