S-a dat startul proiectului Green Team, în care România este partener, prin Ministerul Sportului

0

13 martie 2023. Proiectul Green Team: Sustainability Strategy for Greener and more Inclusive Sport Events, în care Ministerul Sportului este partener, este al treilea proiect recent din care România face parte, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, după România Be Active (Săptămâna Europeană a Sportului) și Integrisport 3.0.

Green Team, în cadrul căruia activitățile de cercetare au început deja, are ca obiectiv promovarea evenimentelor sportive durabile și incluzive, urmărind reducerea impactului ecologic la nivelul planetei, prin cooperarea dintre sectorul sportiv, administrațiile publice și cetățeni.

Cei 11 parteneri din proiect, din 8 țări europene – Spania, Franța, Portugalia, România, Italia, Letonia, Germania și Lituania – alături de 3 colaboratori direcți și mai mulți colaboratori indirecți, își vor oferi propria experiență în dezvoltarea programului în care UFEC este lider de proiect.

Parteneri în cadrul proiectului:

1. Uniunea Federațiilor Sportive din Catalonia – Spania (Coordonator)

2. Sport et Citoyennete 3S – Franța

3. Ala de Nun’ Álvares de Gondomar – Portugalia

4. Ministerul Sportului – România

5. Petit Pas – Italia

6. Uniao Das Freguesias De Gondomar (SCOSME) Valbom E Jovim – Portugalia

7. Consiliul Federațiilor Sportive din Letonia

8. Maieutica Cooperativa De Ensino Superior CRL – Portugalia

9. Asociacion Ecoserveis – Spania

10. International Council Of Sport Science And Physical Education EV – Germania

11. Lietuvos Sporto Federaciju Sajunga – Lituania

Proiectul are o valoare totală de 400.000 euro.

În luna februarie 2023, la Barcelona, la sediul Uniunii Federațiilor Sportive din Catalonia (UFEC), a avut loc întâlnirea de lansare oficială a proiectului Green Team, la care au participat și reprezentanții instituției noastre.

În cadrul reuniunii de la Barcelona, Milena de Murga, șefa departamentului de acțiune internațională și socială al UFEC, a oferit diverselor instituții și federații partenere detalii cu privire la acest nou proiect, precum și o serie de date și prezentări privind sustenabilitatea în sectorul sportiv, fiind pusă în context situația actuală a evenimentelor sportive din acest punct de vedere

Proiectul are în vedere crearea, pentru federații, a unui sigiliu de sustenabilitate în sport, acesta putând fi obținut la finalul unei acțiuni de formare care va include un curs online, precum și organizarea unui eveniment sportiv durabil. Vor fi puse la dispoziție și manuale și materiale audiovizuale (de asemenea, cu impact redus asupra mediului).

Odată finalizat proiectul Green Team, cele peste 10.000 de federații europene, administrații publice și companii din sectorul sportiv vor putea folosi materialele create pentru a se asigura că organizarea evenimentelor sportive este realizată atât la standarde de sustenabilitate, cât și de incluziune.

În scopul promovării incluziunii, campaniile de sustenabilitate încurajează promovarea și mecanismele necesare pentru integrarea prin sport a categoriilor sociale cu risc de excludere. Green Team intenționează să valorifice puterea sportului pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a promova reziliența și societățile formate pe bază de diversitate și egalitate.

Proiectul, în cadrul căruia activitățile de cercetare au început deja, urmărește să crească nivelul de conștientizare al partenerilor cu privire la mediul înconjurător și la necesitatea evenimentelor sportive durabile și incluzive, la problemele cu care se confruntă grupurile defavorizate, astfel încât să acționeze ca agenți de schimbare în sectoarele, precum și în mediile personale din care provin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *