”Impresii muzicale” și ”Romantic Violin” cu Maria Marica, laureata concursului ”George Enescu” 2022

0

Filarmonica Oltenia

”Impresii muzicale” și ”Romantic Violin” cu Maria Marica, laureata concursului ”George Enescu” 2022

            Săptămâna aceasta este dedicată, la Filarmonica Oltenia, celebrării primăverii și feminității, pe 8 martie (ora 19:00), de Ziua Femeii, publicul fiind invitat la recitalul ”Impresii muzicale” susținut de două talentate artiste, violonista LUMINIȚA BURCĂ și pianista ROXANA ARDELEANU. Vineri, 10 martie (ora 19:00), este programat concertul simfonic ROMANTIC VIOLIN/ MENDELSSOHN-BARTOLDY & CEAIKOVSKI, cu dirijorul olandez THEO WOLTERS, la pupitru și violonista MARIA MARICA, laureata Cocursului Internațional ”GEORGE ENESCU” 2022.

            MIERCURI, 8 MARTIE 2023, ORA 19:00

            Concert cameral IMPRESII MUZICALE

            LUMINIȚA BURCĂ (vioară)

            ROXANA ARDELEANU (pian)

            În program:

            Olivier Messiaen: Tema cu variațiuni

            Serghei Prokofiev: Cinci melodii, op. 35b

            Dumitru Capoianu: Habanera

            George Enescu: Sonata nr. 2 în Fa minor, op. 6 (partea I)

                                        Sonata în La minor, „Torso”

            VINERI, 10 MARTIE 2023, ORA 19:00

            Concert simfonic ROMANTIC VIOLIN

            ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

            DIRIJOR: THEO WOLTERS (OLANDA)

            SOLISTĂ: MARIA MARICA (vioară)

            În program:

            Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul în Mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64

            Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 5 în Mi minor, op. 64

            Violonista LUMINIȚA BURCĂ a debutat pe scenă la vârsta de 6 ani și a devenit ulterior un profesionist pasionat ce îmbină cariera de concertist cu cea de cadru didactic universitar. S-a născut în 19 septembrie 1965, la Timişoara, într-o familie de intelectuali.  Actualmente, conf. univ. dr. habil., vioară, al Departamentului- Instrumente de Orchestră- din cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, şi prof. univ. dr. habil. asociat, conducător de doctorat în Şcoala doctorală de Muzică și Teatru a Universității de Vest- Timişoara, Luminiţa Burcă a început studiul viorii în Timişoara, la Liceul de Muzică Ion Vidu cu profesorul Ştefan Hatvani (Ulm-Germania).

            Născută la Baia Mare, ROXANA ARDELEANU a studiat la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, specializarea pian, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop, muzică de cameră la clasa prof. Ferdinand Weiss. Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă. Activitatea sa profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, atât pe plan local, cât şi în turnee internaţionale.

            THEO WOLTERS s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei) în anul 1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei pe care tatăl său o coordona. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist al Royal Concertgebouw Orchestra. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters fusese deja angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania), în perioada 1975 – 1979. În anul 1979, a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei reputate orchestre a lucrat şi a participat la sesiuni de înregistrări audio-video, alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.

            MARIA MARICA s-a născut la Cluj-Napoca într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Nicușor Silaghi în orașul natal și în prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. Maria a fost susținută în trecut de Fundația Constance et Andrei Rhoe și de MOL România și în prezent este susținută financiar printr-o bursă a statului german. A câştigat Premiul I al Secţiunii Vioară a Concursului Internaţional “George Enescu” 2022, la sfârşitul unei Finale în care a interpretat Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms.

                Biletele se achiziționează online accesând entertix.ro:

https://www.entertix.ro/evenimente/14746/concert-cameral-8-martie-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html

https://www.entertix.ro/evenimente/14423/concert-simfonic-10-martie-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html

                De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni, marți, joi, orele 10:00-14:00 și miercuri, vineri, orele 17-21 .Detalii la se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.

                Prețuri bilete: 50/40 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)                 —————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *