Zilele Marin Sorescu la Teatrul Național Craiova

0

În zilele de 27 și 28 februarie 2023, Teatrul Național „Marin Sorescu” organizează Zilele Marin Sorescu, în dorința de a omagia pe unul dintre cei mai originali dramaturgi europeni, figură de prim rang a literaturii române.

Pe 27 februarie, începând cu ora 19:00, pe scena Sălii „Amza Pellea” va avea loc spectacolul „Paracliserul” de Marin Sorescu, în interpretarea și direcția de scenă a lui Claudiu Bleonț, scenografia Andradei Chiriac. Spectacolul a avut premiera la sfârșitul anului trecut si este o producție a Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Marți, 28 februarie, la ora 17:00, în Sala Ion D. Sîrbu, va avea loc videoproiecția spectacolului IONA (2016) de Marin Sorescu ce îl are protagonist pe marele Ilie Gheorghe, actor de marcă al teatrului și al filmului românesc. După premiera monodramei din stagiunea 1994-1995, Sorescu declara: „Sunt un vechi admirator al actorului Ilie Gheorghe. În Iona el a făcut un spectacol extraordinar. Cred că-i cel mai frumos spectacol cu Iona care s-a realizat până acum.”

Despre Ilie Gheorghe, actorul a cărui carieră s-a împletit cu traseul artistic al Naționalului craiovean intre anii 1960-2018, reputatul critic Victor Parhon scria în Revista Teatrul Azi: Este bine ştiut faptul că orice rol i s-ar încredinţa lui Ilie Gheorghe, excepţionalul actor craiovean este capabil, prin forţa personalităţii lui artistice, să-l ducă la bun sfârşit în chip onorabil. Bineînţeles, atunci când nu o face cu strălucire, cum, de altfel, suntem obişnuiţi. Entuziasmantă, aşadar, pentru cei ce·l cunosc, iniţiativa lui Ilie Gheorghe de a crea pe scenă personajul Iona din piesa omonimă a lui Marin Sorescu“.

Tot pe 28 februarie, de la ora 18:00, pe pagina de Youtube Teatrul National Craiova, va transmisa înregistrarea spectacolului „Paracliserul” regia și interpretarea Valeriu Dogaru, scenografia Lia Dogaru, ce a avut premiera în stagiunea 1998-1999.

În anul 2005, Teatrul Național din Craiova a primit numele lui Marin Sorescu, personalitate marcantă a literaturii române, născut în Oltenia și apropiat al teatrului craiovean. De atunci, șapte dintre textele dramatice ale scriitorului au fost montate la Craiova, în premieră pe țară, iar în 2020 a avut loc premiera spectacolului “Unde mi-e sufletul?”. Regizat de Norbert Boda, proiectul câștigător al concursului TINERI REGIZORI ȘI SCENOGRAFI ROMÂNI, Craiova, ediția 2019, se bazează pe un scenariu dramatic construit  din poeziile lui Marin Sorescu. Spectacolul se află în repertoriul stagiunii actuale a teatrului nostru și este programat în data de 16 Martie 2023.

Opera lui Marin Sorescu a fost evocată în acești ultimi ani în cadrul mai multor evenimente organizate de Teatrul Național din Craiova. Dintre acestea amintim: „Pluta Meduzei”, spectacol-lectură 2019, „Clopotele din Berlin și alte priveliști”, spectacol-lectură 2020, Sorescu-85 lansare carte-eveniment: „Cousin Shakespeare” (Ed. Hoffman, 2020), prima traducere în limba engleză a piesei „Vărul Shakespeare“, de Lidia Vianu & Adam Sorkin (SUA).

Biletele sunt disponibile la Agenția teatrală, telefon 0251.413.677 și online: https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *