Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Istorie-Arheologie -vernisajul expoziției “Din viața lui Brâncuși”

0

Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Istorie-Arheologie, în parteneriat cu Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale organizează marți, 14 februarie, ora 12.00, vernisajul expoziției “Din viața lui Brâncuși”, parte integrantă a evenimentului cultural județean „BRÂNCUȘI. AL LUMII” – Craiova, 13-19 februarie 2023, coordonat de către Consiliului Județean Dolj și dedicat celebrării a 147 de ani de la nașterea “Părintelui Sculpturii Moderne’’.

Expoziția “Din viața lui Brâncuși” va fi deschisă publicului, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14, putând fi vizitată până la data de 20 martie 2023, în intervalul orar 09.00-17.00.

Manifestarea culturală aduce în fața publicului expunerea unor documente și fotografii inedite din fondurile arhivistice ale Serviciului Județean Dolj al Arhivelor Naționale, mărturii din perioada șederii marelui sculptor la Craiova și București,  despre întâlnirea cu Școala de Arte și Meserii Craiova și cu Cetatea Băniei, pe care a numit-o metaforic: “Minune întâie a vieții mele. La Hobița, în Gorj, m-am născut, dar, la Craiova, pentru a doua oară!”. 

Pentru prima dată în spațiile expoziționale ale Muzeului Olteniei, publicul va avea ocazia să admire documente inedite precum: cererea lui Constantin Brâncuşi adresata directorului Școlii de Meserii din Craiova, pentru a participa la concursul de bursa pentru specialitatea de sculptură (20 august 1895, Craiova), actul de consimţământ dat de Maria Brâncuşi pentru ca fiul ei Constantin Brancusi sa stea la internat, ca bursier al Scolii de meserii din Craiova (8 august 1895, Peştişani), cererea înaintată Epitropiei Bisericii Madona Dudu, de procuratorul lui Brâncuşi, Costică I. Grecescu pentru eliberarea ajutorului de studiu acordat acestuia 10 aprilie 1899, Craiova.

De asemenea, în cadrul expoziției, vor fi etalate o serie de schițe și planuri reprezentând bustul artistului și restaurarea casei natale de la Hobița și Ansamblul Monumental  Calea Eroilor din Târgu Jiu.

Printre piesele ce vor fi expuse în premieră, se distinge bustul lui Constantin Brâncuși realizat de sculptorul Constantinescu Maria, precum și câteva interpretări plastice ale operelor brâncușiene. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *