„Shattered/Spulberat” – expoziție Oana Maria Cajal la Teatrul Național „Marin Sorescu”
După ce a fost expusă la Muzeul Național al Literaturii Române, București, expoziția „Shattered/Spulberat” – Oana Maria Cajal (Canada) ajunge în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”. Vernisajul va avea loc pe 3 februarie, de la ora 17:00 cu participarea lui Emil Boroghină, președinte de onoare al Festivalului Internațional Shakespeare, a actriței Costinela Ungureanu și a lui Nicolae Coande, consultant artistic al teatrului craiovean. Proiectul îi este dedicat regretatului George Banu, care a însoțit încă din etapa de proiect acest eveniment pe care l-a cauționat cu sensibilitatea și rigoarea specifică.
Artista canadiană de origine română a investit energie într-o expoziție care blamează războiul din Ucraina, agresiunea, teroarea și distrugerile provocate țării vecine de Molohul Rus. În cadrul acestui proiect, artiști din Ucraina, SUA, România și Canada participă cu poezii, alături de muzicieni care au compus piese muzicale dedicate catastrofei de la nord de România.
Actrița Costinela Ungureanu, care a sensibilizat-o pe artistă prin rolul său din spectacolul „Femeia mării”, regia Andriy Zholdak, va recita câteva dintre poemele care fac parte selecția acestei expoziții: Ana Blandiana, Nora Iuga, Claudia Serea, Dzvinia Orlowsky, Ruth Margraff, Sylvie Simmons etc.
Despre Costinela Ungureanu, Marina Constantinescu mentionează: “Această “Femeia mării” este Ellida. Și performanța fantastică, absolut impresionantă a actriței Costinela Ungureanu. O structură inteligentă, echilibrată, o actriță totală, o balerină făcută din plastilină, din o mie și una de registre interioare, emoționale, fizice, care spune, unic, povestea Ellidei ei și a lui Andriy Zholdak.”. Spectacolul „Femeia mării”, regia Andriy Zholdak, se joacă la Teatrul Național Craiova pe 4 și 5 februarie, de la ora 19:00, la sala „Amza Pellea”.
*
Oana Maria Cajal este dramaturg premiat, scenarist, artist plastic și poetă. S-a născut în București și a emigrat în Statele Unite în 1980. Este licențiată a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” din București și a obținut un masterat în Dramaturgie la University of California, San Diego. Oana Cajal a scris numeroase piese de teatru care au avut reprezentații de succes în orașe de pe întreg teritoriul Americii. Ultimul Pact/ o Enigmă Teatrală a fost votată de UNITER (Uniunea Teatrală din România) drept Cea mai bună piesă a anului 2011. Premiul este sponsorizat de Casa Regală din România. Scenariul ei pentru filmul de lungmetraj Poarta Albă a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun scenariu din competiția pentru Premiile Gopo 2015. Oana Maria Cajal a revenit la arta grafică în 2007, cu volumul ei de pictopoeme Solenodon. De atunci a avut o multitudine de expoziții personale în Canada, America, România. Oana Maria Cajal este alumnă a New Dramatists din New York, a primit bursele Fullbright și NEA (National Endowment for The arts), este membră a Dramatists Guild of America, a Playwrights Guild of Canada, UNITER, a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), Multimedia.
*
Confesiunea artistei:
„Povestea acestui proiect este frumoasă, tulburătoare și dătătoare de speranță. A început cu „Femeia mării” pusă în scenă de regizorul ucrainean interzis la Moscova, Andriy Zholdak, la Teatrul ”Marin Sorescu” din Craiova. M-a captivat mărturia emoționantă a criticului de teatru și artă George Banu, în seara ”gestului simbolic” de la Paris, la o întâlnire a scriitorilor solidari cu poporul ucrainean. Am creat atunci prima imagine a seriei SHATTERED, un portret simbolic al actriței care interpreta personajul Elidei în spectacolul lui Zholdak – ”Prayer for The Heart”, femeia mării cu inima spulberată, în care e încrustat drapelul ucrainean. Am confirmat cu 23 de Picto Impulsuri, toate inspirate de dezastrul unei lumi explodate în nonsens. Am lucrat revoltată, îndurerată, îngrozită, copleșită de o sfâșietoare empatie…”
Revista ForbesLife
*
„Oana Cajal se consacră, pentru a-i relua termenul, unor picto-impulsuri. Aceasta implică o reacție rapidă, o emoție ”impulsivă”, o mărturie subiectiv afirmată. Ceea ce produce astfel e un răspuns la răscrucea dintre lume și eul său, un gest vital și asumat ca o expresie imediat poetică la concretul istoriei, ca un strigăt sau o lacrimă. Operele expuse sunt fructul unei asemenea dăruiri. Dăruirea unui artist ce refuză indiferența și răspunde clipei. (…) Această manifestare poate fi asimilată unui gest simbolic fără efecte practice imediate. Dar e un gest ce răspunde unei exigențe interne, personale și de grup. Acest program captivează prin implicarea colectivă fără altă motivație decât aceea de a nu se supune, de a rezista în comun. Și astfel, din ”cioburi” personale se constituie o comunitate. Comunitate a artelor și a reprezentanților săi ce-și fac din intransigență o condiție și, împreună, constituie un front de luptă comună. Cioburi reunite…”
George Banu, Observator cultural (octombrie, 2022)
„Proiectul Shattered/Spulberat este fructul unei idei a artistei vizuale Oana Maria Cajal și rezultatul unei colaborări internaționale complexe. Inspirate de viziunea artistică a Oanei Cajal, mai multe poete din Ucraina, România, Statele Unite ale Americii și Canada au contribuit cu poezii, iar câțiva muzicieni au compus piese instrumentale sau vocale, cu toții reacționând visceral împotriva atrocităților războiului purtat de Rusia în Ucraina. Conceptul e simplu, dar plin de originalitate: artiștii răspund artei cu noi creații, protestând în același timp împotriva războiului. Această expoziție multisenzorială, găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române din București, este a doua din seria inaugurată în cadrul La MaMa Umbria International în Italia, în iunie 2022. Noi vernisaje și lecturi de poezie sunt planificate în toamna aceasta la New York și în alte centre culturale. Sperăm că acest gest simbolic, această colaborare ce continuă să se extindă să inspire publicul, care va aprecia mesajul acestor artiști de solidaritate și de susținere a cauzei Ucrainei, reafirmând forța cu care cultura ne conectează și asigură supraviețuirea a tot ce avem mai uman.”
Claudia Serea (SUA)
▶️”Picto – impulsuri, gratie acestui cuvînt compozit Oana Maria Cajal isi asuma energia care îi determina gestul plastic. Nu o meditatie ci un impuls explicit, o forta dinamica, un apel intens se manifesta in operele sale. Opere ce pot fi puse sub semnul complexitatii care asociaza ecourile istoriei, amprentele culturale, amintirile personale. Picto – impulsuri ale unei artiste ce nu refuza nimic si admite impuriatea epocii pe care o comunica in confuzia ei vertiginoasa. Le privim si identificam persoanaje, situatii dar mai presus de orice seduce curentul subteran care le anima. Iata expresia unui conglomerat agitat ce refuza unitatea pentru a afirma si asuma diversitatea lumii.”
-George Banu, critic de teatru si arta
▶️ “Oana Cajal este o artistă care are acest dar uluitor de a transforma maxima durere în maximă frumusețe. Acesta este secretul marelui artist.”
– Nora Iuga, poetă și scriitoare
▶️ Articol Sanda Visan :
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu a lansat proiectul internațional HEKTOMERON, un mesaj universal al speranței. Naționalul craiovean este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.
Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.