HOPE Season, DE LA BAROC LA ROCK și IMPERIALUL de BEETHOVEN, săptămâna aceasta la Filarmonica OLTENIA

0

            Stagiunea de muzică de cameră debutează anul acesta, la Filarmonica OLTENIA, cu HKB Trombone Quartetși percuție, din care fac parte muzicieni din 5 țări – Elveția, Italia, România, Republica Moldova și Ucraina – reuniți la Craiova pentru o călătorie sonoră DE LA BAROC LA ROCK ce va culmina cu celebra Bohemian Rhapsody(Queen). Concertul va avea loc miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 19:00.

            Vineri, 27 ianuarie, tot de la ora 19:00, este programat fascinantul Concert nr. 5 pentru pian, IMPERIALUL,de BEETHOVEN, sub bagheta dirijorală a lui PAWEL GORAJSKI, unuldintreceimaitalentațimuzicieni ai generației sale. La pian,vainterpretatânărulmuzician CRISTIAN SANDRIN a căruireputațieinternaționalăcrește cu fiecareaparițiescenică.

MIERCURI, 25 IANUARIE 2023, ORA 19:00

„De la Baroc la Rock”

HKB Trombone Quartet

SIMONE MAFFIOLETTI (ELVEȚIA), MICHELE MARINARO (ITALIA), ALEXANDRU ȚAPEȘ(ROMÂNIA),IGOR VATAMAN(REPUBLICA MOLDOVA)

Percuție: ANNA TOVARNYTSKA (UCRAINA)

În program:

Giovanni Gabrieli: Sonata nr. 21 în Mi bemol major

Gioachino Rossini: Wilhelm Tell (fragment)

Pietro Mascagni: Intermezzo din opera „Cavalleria rusticana”

Giuseppe Verdi: Preludiu la actul III din opera „Traviata”

Giacomo Puccini: Aria „Nessundorma” din opera „Turandot”

John Mortimer: Suite Parisiene

Edvard Grieg: Marș funebru

Arthur Pryor: Blue Bells of Scotland

George Gershwin: Portrait

New Orleans traditional: WhentheSaints 

Hoagy Carmichael: Georgia on mymind

Vladimir Slivinskii: Oleandra

Arr. Andrew Groom: Disney Medley

Queen arr Simone Maffioletti: Bohemian Rhapsody

HKB  TROMBONE  QUARTET

            Fondat în anul 2013 în cadrul Universității de Arte din Berna, HKB Trombone Quarteta fost îndrumat de iluștri profesori precum Ian Bousfield, Ernesto Molinari și Rex Martin. Fondatorii ansamblului sunt Alexandru Țapeș, Andrew Groom, Simone Maffioletti și Michele Marinaro. Cvartetul a susținut diverse concerte în Berna și Zürich, printre care și concertul de gală de la reședința Organizației Națiunilor Unite din Berna. 

VINERI, 27 IANUARIE 2023, ORA 19:00

Concert simfonic

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: PAWEL GORAJSKI (POLONIA)

SOLIST: CRISTIAN SANDRIN (pian)

În program:

Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 5 în Mi bemol major pentru pian

și orchestră, op. 73, „Imperialul”

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia nr. 3 în La minor, op. 56, „Scoțiana”

            PAWEL PIOTR GORAJSKI, născut la Lublin, înanul 1987, estecompozitorșidirijoritalian de originepoloneză, consideratunuldintreceimaitalentațimuzicieni ai generației sale. Foartevariată, activitateasacomponistică, trece de la jazz la muzicăsacrăși de la creațiisimfonice la muzică de film. Gorajski a scrispeste 50 de opus-uri, printre care motete, madrigale, lieduri, muzică de cameră, un concert pentru pian și un poem simfonic.A colaborat cu Academia de ArteFrumoase din Roma, Academia de ArtăDramaticășiFestivalul „Interocrea”, prezentândmuzica de scenăpentruspectacolul „La Congettura” („Presupunerea”), în regia lui Andrea Vellotti, în Napoli și Roma (2008). A compusșimuzicapentrucomedia “Rumors”, în regia lui Massimo Chiesa, prezentată la Teatrul „Manzoni” din Milano înstagiunea 2009/2010.

·

            Având un repertoriulargși divers, reputațiainternațională a tânărului pianist CRISTIAN SANDRINcrește cu fiecareaparițieprinrecitaluri de pian solo, muzică de camerăsauconcerte cu orchestra. Înseptembrie 2017, Cristian a avutrecitalul de debut la Wigmore Hall, întrecutoferindconcerte pe alte scene londoneze cum ar fi St-Martin-in-the-Fields, ClubulNațional Liberal, St James Piccadily, Templul Masonic din Londrași Queen Elisabeth Hall. Între 2018 si 2020, Cristian a fostinvitatsăofererecitalurișiconcerte cu orchestra înturneul de concerteîntoatecolțurileinsulelorbritanice, încadrulprogramului artistic oferit de Countess of Munster Recital Scheme. Printrealte scene importanteeuropene se numără Salle Cortot din Paris, Teatrul La Fenice din Veneția, Palazzo Montepulciano din Italia, Leipzig Hochschule, Salla Manuel de Falla din Madrid, Sala Filarmonicii din Sofia și, nu înultimulrând, pe scena prestigiosuluiAteneuRomân.

·

Scris de Ludwig van Beethovenînaceeaşiperioadă cu sonatele op. 78, 81 („Lesadieux“), cu cvartetele op. 74 („al harpelor“) şi op. 95, cu pateticauvertură „Egmont“ – ultimul concert pentru pian în mi bemol major, „IMPERIALUL“, este o creaţiedesăvârşităceîmbinăstrălucitresurseleexpresive ale instrumentuluisolist cu jocul coloristic al orchestrei. 

·

            Compusăîn 1842, Simfonia nr. 3 în La minor, op. 56, „SCOŢIANA” reflectăputerniceleimpresiilăsate de vizitaînScoţia a compozitoruluiFelix Mendelssohn-Bartholdy. Fermecătoarelepeisaje, ruinelecastelelorStuarţilor, cântecelecimpoierilorsausuavitateasentimentelortraduseînimaginisonoresugestive se regăsescîntr-o lucraredesăvârşită.

            Biletele se achiziționează online accesând link-ul de maijos:

https://www.entertix.ro/g/607/filarmonica-oltenia.html

                De asemenea, biletele se procură de la agenția din CaleaUnirii 16, luni-vineri, orele 10:00-18:00.                    Detalii la se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.

Prețuribilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

————————————————————————–

                Ramona Bădescu

                Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *